Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund inför ingen brottskontroll

Det blir ingen kontroll i belastningsregistret för personer som söker arbete inom vård- och omsorg i Östersunds kommun.

Åtminstone inte om politikerna följer tjänstemännens förslag inför vård- och omsorgsnämndens kommande sammanträde nästa vecka.

Det är en medborgare i Östersund som har lagt fram förslaget.

"Jag skulle önska att vid arbete med dementa och funktionshindrade ska det finnas ett utdrag ur polisregistret, precis som vid arbete med skol- och barnomsorg", skriver förslagsställaren.

Hon påpekar att dessa grupper "...har väldigt svårt att göra sig förstådda och är väldigt utsatta i olika miljöer. Genom att minimera risker så kanske det skulle bli ännu bättre för dessa grupper".

Tjänstemännen har tittat närmare på förslaget och noterar bland annat att det just nu finns en statlig utredning som föreslår ett förbud mot registerkontroll i arbetslivet. En lag ska komma att gälla från juli nästa år.

"Vård- och omsorgsnämnden bedömer att det är lämpligt att inte införa utökade registerkontroller i avvaktan på en eventuell kommande lagreglering inom området", skriver tjänstemännen.