Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund får nya bussar till årsskiftet

Till årsskiftet kommer alla stadsbussarna i Östersund att bytas ut.

– Den här gången blir det gröna bussar, eftersom alla kommer att köra på miljövänliga bränslen, men färgen kommer fortfarande att vara gul, säger nya platschefen för stadsbussarna i Östersund, Karin Axén.

– Vi tog beslutet i våras och nu börjar affären struktureras. Anledningen till bytet är först och främst miljömässiga skäl, men de gamla bussarna, som är från 2001, har rullat 70.000 mil per fordon och det börjar märkas på slitaget, säger Karin.

De nya bussarna kommer att drivas med tre olika bränslen. 18 ska köras på biodiesel, sju är etanolbussar och fem ska drivas av biogas.

Räcker gasen i kommunens biogaspump till fem bussar med tanke på att fler och fler biogasbilar tankar där?

– Östersunds kommun har lovat oss att det ska finnas gas så det räcker. Var de tar den ifrån har jag ingen aning om, säger Karin.

Hur mycket får Stadsbussarna betala för den nya fordonsparken?

– Det är inte riktigt klart än, men det är givetvis en mångmiljonaffär. Märket är Scania och bussarna kommer att tillverkas i Polen.

Hur mycket kommer passagerarna att märka av de nya bussarna?

– Inte så mycket, eftersom färgen är densamma och inredningen kommer nog bli rätt lik den vi har nu. Men våra trafikanter kommer nog att känna sig miljömedvetna när de kliver på en buss som drivs av miljöbränsle. Det känns så himla rätt att vi gör den här satsningen nu, säger hon.

Karin Axén, som är 32 år, har varit chef för Stadsbussarna sedan den första juli. Nu är hon bas för cirka 120 anställda. Tidigare jobbade hon med marknadsföring och information på företaget innan hon blev chef.

Hon är född i Ramsele där hon också är uppväxt.

– Jag skötte bland annat Roger Pontares häst i min ungdom, skrattar hon.

Hon pluggade senare miljövetenskap på Mittuniversitetet i Östersund och bor nu i stan med sin man och hund. Paret har också ett torp i Lit.

Stadsbussarna AB Sverige har sitt huvudkontor i Gävle där även företagets vd finns. Bussarna där har samma målning som Östersundsbussarna.