Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund får arrangera VC-premiären i fem år

/
  • Publiken har inte sett världscupen i skidskytte i Östersund för sista gången. Nu kan de vänta sig tävlingar fem år framåt. Foto: Håkan Luthman
  • Gun Fahlander, ordförande i Östersunds organisationskommitté, jublar över beslutet. ”Nu konkurrerar vi om att vara de tre bästa arrangörerna i världen”.Foto: Stefan Lundin

Vid lunchtid fick Östersund klartecken för att arrangera världscuppremiären i skidskytte i december det här året. Några timmar senare kom beskedet att man får arrangera samtliga premiärtävlingar i ytterligare fyra år framåt!
– Nu konkurrerar vi om att vara de tre bästa arrangörerna i världen, säger Gun Fahlander, ordförande i Östersunds organisationskommitté.

Annons

Svenska skidskytteförbundet har varit tvungen att noga överväga de ekonomiska riskerna som en världscuptävling ger. Men i söndags togs beslutet att de blir tävlingar i Östersund. Det gäller världscuppremiären 2–6 december.

– Ett stort stöd av våra samarbetspartners och olika positiva signaler innebär att vi inte tvekar. Och jag lovar att Östersund kommer att bjuda på ett evenemang i samma fina klass som VM 2008 och världscuptävlingarna förra året, säger Björn Eriksson, ordförande i Svenska skidskytteförbundet, i ett pressmeddelande.

Sverige har ambitionen att vara en av de stora skidskyttenationerna. Men att arrangera tävlingar på världscupnivå är ett stort åtagande.

– Värdskapet är ett stort risktagande för ett litet förbund med begränsade resurser. Vi kan naturligtvis inte äventyra skidskytteverksamheten i Sverige genom att bara köra på utan att ha en ekonomisk förankring, säger Eriksson.

Investeringar i tidigare arrangemang och erfarenheter skapar möjlighet att göra årets världscuptävling bättre men till en miljon kronor mindre i kostnad. Östersunds kommun är en betydelsefull partner och näringslivet med huvudsponsorerna i spetsen har också gett sitt stöd.

– Att erbjuda ett B-upplägg har aldrig varit ett alternativ, säger Björn Eriksson. Vi kommer att bjuda på en skidskyttefest av högsta kvalitet och ser också en realistisk möjlighet att göra ett plusresultat.

Erikssons optimism, som meddelades Östersunds kommun vid lunchtid på måndagen, skulle dock visa sig vara bara förrätten.

Vid middagstid några timmar senare serverades huvudrätten; Internationella skidskytteförbundet, IBU, meddelade då att Östersund blir platsen för samtliga världscuppremiärer mellan säsongerna 2010/2011 och 2013/2014, alltså ytterligare fyra år framåt.

Och längre än fyra år i stöten beslutar inte IBU om.

Därmed är också ett viktigt delmål uppnått för arrangörskommittén i Östersund, att vara årligen återkommande arrangör av världscuptävlingar i skidskytte.

– Äntligen, jublar Gun Fahlander, ordförande i Östersunds organisationskommitté. Visst har vi känt på oss det här men nu kan vi på allvar arbeta långsiktigt och utveckla vårt arrangemang till någonting extra. Vi vet att vi är bra och bland de främsta.

– Men nu kan vi med fem premiärer på raken på allvar konkurrera om att vara bland de tre bästa arrangörerna i världen!

IBU menar i sitt beslut att det inte är bara för lång och trogen tjänst som Östersund tilldelas ytterligare fyra tävlingar utan att man visat att man tagit sitt ansvar när det gäller och varit en pålitlig och stabil arrangör av såväl världscuptävlingar som VM och därför förtjänat det nya förtroendet.

– Det finns många som ska ha del i den här framgången, säger Gun Fahlander.

På Östersunds kommun delar man glädjen med arrangörerna.

– Fantastiskt roligt, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson, s, i en första kommentar. Nu ska vi tillsammans med organisationskommittén göra de bästa tänkbara tävlingarna. Det här kommer att bli jättebra.

Mer läsning

Annons