Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund en kommun för framtiden

Den 28 april ska kommunfullmäktige i Östersund behandla årsredovisningen för 2009. Ett viktigt dokument som visar hur kommunen mår.

Det är inte bara ekonomin som redovisas utan bokslutet ger numera en helhetsbild av kommunen. Den ekonomiska redovisningen har kompletterats med ett välfärdsbokslut, ett miljöbokslut och ett personalbokslut.

Ögonblicksbilden i det samlade bokslutet vid årskiftet 2009/10 tål alla jämförelser med andra kommuner. Trots att året varit tufft med ett kraftigt ras av skatteintäkter och de därmed nödvändiga kostnadsminskningar tornar en väldigt positiv bild fram.

Vi visade under 2009 att vi kan hantera även en mycket besvärlig ekonomisk situation. Det är möjligt med tydliga politiska beslut och en duktig och ansvarsfull förvaltning.

Under hela 2000-talet har vi ansträngt oss för att skapa en solid och sund ekonomi i kommunen. Principerna om en ekonomi i balans och med god ekonomisk hushållning har burit frukt. Vi har hela tiden tagit ansvar för ekonomin och byggt en buffert som kan användas när det behövs. I en jämförelse med andra kommuner i Sverige har Östersund en mycket stark ekonomi.

Vi har kontroll över vår pensionsskuld vilket inte är vanligt bland Sveriges kommuner. Vi har ett välskött bostadsbolag som aldrig har fått en enda krona i subvention från skattebetalarna. Vi har ett starkt energibolag med goda förutsättningar i en viktig framtidsbransch. Vårt köp av Vattenfalls aktier innebär att vi nu äger 98,5 procent av Jämtkraft vilket skapar goda förutsättningar och en solidare kommunkoncern.

Vi tillhandahåller en service till människorna i kommunen av hög kvalitet och vi gör det på ett kostnadseffektivt sätt. Vi får kvitto på detta när vi jämför oss med andra kommuner och inte minst ser vi det i den tävling om Årets kvalitetskommun som Östersund nu är med i för tredje gången.

Vi ligger i framkant när det gäller miljö- och klimatarbetet. När vi som första kommun i landet blev certifierad fick det genomslag både i Östersund och i vår omvärld.

Kommande generationer Östersundare kan vara trygga inför framtiden. Östersund har en välskött och effektiv kommunal ekonomi. Därmed kan politiken inriktas på att skapa ett gott samhälle med plats för alla. Vi kan alltid förbättra vår attraktionskraft för att locka fler människor att flytta till Östersund och förutsättningar finns för att göra detta. Östersunds står väl rustad inför framtiden.

Jens Nilsson (S), Karin Thomasson (MP), Stefan Konradsson (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel