Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund – en brun fläck på världskartan

Händelsen med cryptosporidium i Östersund har tagit sig hela vägen till USA.

En amerikansk tidskrift har publicerat Östersundsforskares resultat av utbrottet.

Det är den ansedda amerikanska tidskriften Emerging Infectious Diseases som låtit publicera den första internationella artikeln om cryptosporidieutbrottet i Östersund mellan åren 2010 och 2011.

Det är smittskyddsläkaren Micael Widerström som tillsammans med andra forskare från Östersund, Umeå och Folkhälsomyndigheten i Solna skrivet artikeln. Artikeln beskriver arbetet med att hitta smittan under utbrottet, antalet drabbade och deras symptom.

– Det är viktigt samtidigt som det är vår skyldighet att genom dokumentation och forskning öka vår och andras kunskap när något sådant här inträffar, säger smittskyddsläkare Micael Widerström i ett pressmeddelande från landstinget.

Närmare hälften av invånarna, cirka 27 000, i Östersund beräknas ha blivit drabbade under utbrottet. Barn och unga vuxna drabbades i högre omfattning medan äldre insjuknade mer sällan.

– Det kan tänkas bero på att de äldre vanligen dricker mindre vatten och på så vis blev mindre utsatta för smitta. En annan förklaring kan vara att de tidigare haft en cryptosporidieinfektion gett dem en viss immunitet, säger Micael Widerström.