Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund blir nästa svenska Trollywood

/
 • Brinner för film. Per Hjärpsgård, från Hudiksvall, har bland annat jobbat på SVT:s press- och dramaavdelning          med produktioner som ”Svensson, Svensson”, ”Skärgårdsdoktorn”, ”Rederiet” och nu senast ”Livet i Fagervik”. Foto: Henrik Flygare

Om filmkommissionären Per Hjärpsgård får som han vill kan Östersund bli nästa svenska Trollywood. Han drömmer om att förvandla hangarerna på F4 till inspelningsstudios och skapa en filmindustri i länet. Och han har Hollywood på tråden.

Annons

Det är Per Hjärpsgård, från Mid nordic film commission, förtjänst att det norska produktionsbolaget Bulbul film AS har förlagt inspelningen av storfilmen ”Hem till jul” i Östersund.

Per knöt första kontakten med bolaget på filmfestivalen i Trondheim förra året och efter det gick allt snabbt. Under sex veckor lägger norrmännen ungefär 5, 5 miljoner kronor på varor och tjänster i länet.

I gengäld bidrar Östersunds kommun med 200 000 kronor och snö, från reservlagret, i novemberregnet.

– Det är en ganska bra affär med tanke på vilken uppmärksamhet Vinterstaden får. Bent Hamer är en av Norges största regissörer och hans filmer brukar säljas till 35 länder, säger Per.

Titta bara vad som har hänt i Ystad i Wallanders fotspår, fortsätter han.

Henning Mankells böcker som till stor del utspelar sig i Skåne gör nu succé även i England. I skrivande stund håller sex nya filmer på att spelas in i Ystad där över trettio nya företag profilerade mot filmindustrin har sett dagens ljus. Filmturismen växer också, till Stockholm vallfärdar japanerna efter att ha sett Millennium-filmerna, baserat på Stieg Larssons omåttligt populära böcker, i Västergötland är det Arn, av Jan Gullio som hägrar.

Bulbul är inte ensamma om att vara intresserade av Jämtland/Tröndelags-regionen. Flera producenter, både från Sverige och utomlands, säger sig vara nyfikna. Just nu pågår diskussioner med ett bolag från Hollywood.

Per är inte ett dugg förvånad, ser man det ur ett större perspektiv finns allt från hav till den djupaste inlandsskog på bara några få mil. Norrland är för många människor exotiskt med sin orörda natur. På försommaren lockar de ljusa kvällarna, under vintern kan man oftast förlita sig på att snön kommer. Tillgängligheten är dessutom helt unik.

– Vi har en internationell flygplats i närheten av en stad där det mesta finns. Sätter man sig i bilen kan man stå vid en fjällfot inom en timme, det är topp tio i världen, säger Per, som tycker att det är synd att man inte har försökt sälja Sverige som ett filmland tidigare.

Men det är inte bara logistik och vacker miljö som spelar in när ett produktionsbolag väljer inspelningsplats. Film spelas in där det finns pengar. Många europeiska länder har nationella stödsystem, med bland annat rabatter och skattelättnader, för att hävda sig som ett internationellt inspelningsland.

Men i Sverige finns inga liknande åtgärder för att locka hit utländska produktioner och på sikt gynna besöksnäringen. Målsättningen bör därför vara, anser Per, att på sikt bygga upp en filmfond i länet. En annan vision han har är att göra filmstudios av flyghangarerna på Frösön.

– Många tycker att det låter spännande och intressant, men jag vill betydligt längre än så.

Om det blir som Per vill, vad ska då Jämtland heta? Blir det Jollywood i sann Bollywood-anda?

– Nja, jag tycker inte att vi behöver döpa om oss. Det funkar som det är, säger han.

Mer läsning

Annons