Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund blir "Murphyland" för en kväll

Att Elliott Murphy och Bruce Springsteen är goda vänner är ingen hemlighet. Under kvällen på Gamla Teatern berättar han om ett "avtal" som han och Bruce Springsteen gjorde.

– Han skulle spela på alla arenor som tar 60 000 personer medan jag fick teatrarna som tar 300 personer. Men just i kväll känns det som att jag fick bästa delen av det avtalet, säger Elliott Murphy.

Humor och publikfrieri är en stor del i Elliott Murphys framträdande. Efter 40 år som artist vet han vad som fungerar, både på skiva och på scen. Han har ett stort lager av starka låtar på lager. Den 64-årige amerikanen, som sedan många år bor i Paris, inledde en ny Sverigeturné på Gamla Teatern under torsdagskvällen. Låtar från senaste skivan "It takes a worried man" dominerar förstås och det är också från den kvällens största stund, "I am empty" är hämtad. På studioversionen sjunger han duett med Patti Scialfa, även känd som bandmedlem och hustru till Murphys vän från New Jersey, han som får spela på arenor som tar 60 000 personer.

Men Elliott Murphy är så mycket mer än Bruce Springsteens kompis. Han är en stor estradör och en vass låtskrivare, vilket han visar flera prov på under kvällen på Gamla Teatern.

– Ni kanske tror att ni är i Östersund, men ni är i "Murphyland", säger han innan presenterar låten med samma namn, även den hämtad från senaste skivan.

Publiken på Gamla Teatern ser ut att trivas väldigt bra i Murphyland. I Elliot Murphy och gitarristen Olivier Durands sällskap försvinner två timmar fort. Elliot Murphy beskrev i torsdagens LT sitt samarbete med Olivier Durand som att de två är nästan som en enda person och det syns på scenen - duon är oerhört samspelt. Elliot Murphy är inte "The Last Of The Rock Stars", som han sjunger i en av sina stora hits, men han är en unik artist som verkligen lever sig in i sin roll till hundra procent.

Det finns gott om män och kvinnor med akustiska gitarrer på musikscenen och att slå sig fram i den konkurrensen är inte lätt, det krävs något extra.De fyra männen och två kvinnorna som uppträdde under kvällen har alla ett eget uttryck. Lokala trion Björn Gidlund, Andrea Lundqvist och Erika Andersson har alla starkt eget material och kompletterar varandra bra. Särskilt Andrea Lundqvist övertygar lite extra med sina raka texter och uttrycksfulla sång.

Basse Wickman, kvällens andra akt, gav, precis som Elliott Murphy, ut sin första skiva för 40 år sedan. Trots det var torsdagskvällens besök i Östersund hans första. Men IF Popgeni brukar ha som vana att bjuda folk på artister som de tycker att folk borde känna till och att Basse Wickman hamnar i det facket känns inte alls konstigt.