Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund behöver mer pengar till sina fastigheter

Det behövs mer pengar till underhåll av Östersund kommuns fastigheter, framförallt inom Fastighet och kultur- och fritidsnämnden.

Annons

Om inte underhållsnivån höjs finns risk för kapitalförstöring och kritik för bristande underhåll, framför allt för skolor.

Det kommer fram i en granskning som Komrev gjort på uppdrag av revisorerna i Östersunds kommun. Granskningen har bland annat undersökt om det finns tydliga mål och riktlinjer, underhållsplaner och tillräckligt med ekonomiska resurser för ett underhåll som ger förutsättningar för god ekonomisk hushållning av fastigheter och lokaler.

I rapporten konstateras att både fastighetsenheten och kultur- och fritidsnämnden har välutvecklade arbetsrutiner med underhållsplaner och att det finns en bra bild av underhållsbehov och fastigheternas kvalitet. Men i intervjuer har det kommit fram att underhållet inom de två enheterna bedöms som otillräckligt.

"Inom enhet Fastighet har underhållsbudgeten minskat de senaste åren. Trots extra underhållsanslag vissa år har identifierade underhållsåtgärder fått skjutas på framtiden och ett uppdämt behov av underhållsåtgärder".

Vad gäller fastigheter som hör till kultur- och fritidsnämndens verksamheter har också underhållsanslaget minskat. Underhållsnivån anses låg och otillräcklig för en mer långsiktig planering.

I en jämförelse med andra kommunala fastighetsägare ligger de två verksamheternas underhållsnivåer lågt.

"Enligt vår bedömning riskerar den stigande kostnadsutvecklingen att urholka underhållsresurserna. De ackumulerade underhållsbehovet riskerar att öka i alltför stor grad samt att detta också kan innebära att behovet av ombyggnad och nybyggnad av lokaler ökar", står det i rapporten.