Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund är på rätt spår

Vad kommer att hända i Östersund efter valet? Förhoppningsvis inte mycket som ändrar den kurs som redan tagits ut. Den är nämligen utmärkt. Östersund är på rätt spår. Här byggs det och investeras mest i landet för närvarande. Östersundshem bygger mer än på många årtionden. Utmaningen ligger i att bygga bostäder som folk har råd med. Östersundshem har åtminstone ambitionen att göra det. Bland deras framtidsplaner finns student- och ungdomslägenheter med rimliga hyror.

Det finns numera ett brett stöd för en satsning på kulturen i stan. Att Östersund får arrangera VM i skidskytte om fem år och att vi har en fotbollsklubb som parkerat sig i Superettan visar att arenapengarna inte var en felsatsning. Men nu är det dags för kulturen.

Även om regeringens skattesänkningar har minskat marginalerna är Östersund en kommun som har råd med en bra kvalitet på vården, skolan och omsorgen. Att minska barngrupperna i förskolan är ett led i det.

Det är svårt att föreställa sig att det skulle bli särskilt stora förändringar med ett borgerligt styre. Fluffigt tal om ett bättre företagsklimat måste fyllas med innehåll för att bli trovärdigt. Det har inget av de borgerliga partierna lyckats med. Vad är bäst för företagsklimatet i handelsfrågan? Att släppa fram etableringarna i Lillänge för att attrahera investerare eller att skydda de små, lokala handlarna i centrum?

Östersund har en lång tradition av pragmatiska politiker i rådhuset. AnnSofie Andersson (S) har varit ”borgmästare” i många år nu. Stundtals omstridd, men stabil. Att hon bröt med Vänsterpartiet för att samregera med Centern mitt i mandatperioden handlade säkert inte bara om att partierna var oense om en skattehöjning, utan också om personkemi. Hon trivdes helt enkelt bättre med Carina Zetterström (C) än med Stefan Konradsson (V). Det är min gissning.

Det är väl det som ofta kännetecknar lokalpolitiken. Det vardagliga beslutsfattandet är det viktiga. Att kunna samarbeta för att få saker gjorda. Ideologin blir mest fernissa. I ett blindtest skulle nog många placera Pär Jönsson (M) en bra bit till vänster om Moderaterna, med förslag som att slopa delade turer i äldreomsorgen och återinföra fältarbetsgruppen. Det är ingen tillfällighet att han är öppen för ett samarbete med Vänsterpartiet.

Det är däremot inte Bosse Svensson (C). Hans intåg i kommunpolitiken kan innebära en tydligare blockpolitik i rådhuset. Han har åtminstone på riksplanet tillhört den grupp centerpartister som vridit partiet i nyliberal riktning. Men också hans kanter slipas säkert ner om han tar plats i rådhuset. Det är svårt att värna lokala småföretag utan att begränsa marknadskrafterna.