Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersund allt närmare att få ett gästhem för anhörigvårdare

Planerna på ett gästhem i Östersund för anhörigvårdare och den man vårdar sänds nu till Röda Korset centralt för beslut.

Det ska vara ett ställe dit båda åker samtidigt, med möjlighet att ägna sig åt olika aktiviteter under flera dagar.

Gästhemmet blir det första i sitt slag om det byggs.

Att ta in på gästhemmet ska innebära att bo där utifrån ett hälsobefrämjande synsätt.

– Man ska ha möjlighet att ägna sig åt det man är personligen intresserad av utan att få dåligt samvete. Gärna med lite guldkant på tillvaron, säger Bodil Henriksson-Johanson i Storsjökretsen för Röda Korset.

– Det handlar om att sy ihop en upplevelsemeny om allt möjligt och som en frisk person skulle tycka är roligt.

Godkänns planerna av Röda Korset centralt byggs gästhemmet i Östersund och mottagningsområde blir hela länet. Respektive hemkommun får göra urvalet.

Det ska bli plats för sju eller tio par, därefter får gästhemmet inte bli större.

– I första läget ska det inte kosta något att bo där och vi siktar på en nybyggnation i första hand, säger Lars Eliasson som ingår i Storsjökretsen för Röda Korset.

– Gästhemmet innebär ett nyskapande och i dag finns inget med den här inriktningen, konstaterar både han och Bodil Henriksson-Johanson.

Kortfattat innebär en dag på gästhemmet att man äter frukost tillsammans. Därefter går anhörigvårdaren och den som ska vårdas åt olika håll, med sikte på individuella aktiviteter, för att träffas vid middagen igen.

Den kan handla om sjukgymnastik och bad för den som behöver vård.

Anhörigvårdaren träffar under vistelsen minst sex andra personer i samma situation. Möjligheten att bilda nätverk samt göra livet lättare hemma kan få en rejäl skjuts framåt.

Den som leder verksamheten ska ha utbildning som hälsostrateg. Ett antal frivilliga inom Röda Korset ska också knytas till gästhemmet, är det tänkt.

En förstudie har gjort tidigare och drygt hälften av tillfrågade anhörigvårdare i länet har svarat att de upplever det som intressant, eller mycket intressant, att få komma till ett gästhem tillsammans med den man vårdar.