Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östen Jönsson

/

Min älskade make, vår far, svärfar och morfar Östen Jönsson, Östersund, har hastigt avlidit i en ålder av 71 år.

Annons

Östen föddes hemma ”på kammarn” i Fullsjön, en bygd som kom att betyda mycket för honom. Med två större bröder och en lillasyster växte han upp till en engagerad och ansvarstagande medmänniska.

Efter avslutad skolgång började han arbeta i skogen. Men med ett stort intresse för motorer och bilar var det naturligt att han började köra timmerbil så fort han tagit körkort.

I Borgvattnet träffade han 1957 sin Margit och de har allt sedan dess varit ett oskiljaktigt par. 1961 fick Östen anställning vid SJ:s presenningsverkstad i Östersund där han arbetade i några år, tills hans intresse för mekanik och smide tog överhand och han flyttade över till SJ:s vagnsverkstad. När så den nya verkstaden stod klar i Lugnvik flyttade han med dit och fick arbete som lokreparatör vid lokverkstan där han blev kvar tills verksamheten lades ner i Östersund och Östen avgick med tjänstepension. Efter pensioneringen engagerade han sig i järnvägsmuseet som nu ligger i Brunflo där han gärna spenderade tid tillsammans med sina järnvägsvänner. 1963 gifte sig Östen och Margit och något år senare köpte de sig en villa i Erikslundsområdet och fick två döttrar Lisa och Malin.

Barn har varit en viktig del i Östens liv, där fick han utlopp för sitt barnasinne. Han tog sig alltid tid att få vara tillsammans med barnbarnen Anton och Hanna.

1964 började Östen och Margit att bygga sitt fritidsparadis på Margits hemgård ”Flakanäset” en plats där Östen helst ville vara. Fullsjön och Borgvattnet var navet och vattenhålet i hans liv, där kände han alla, varje stig och sten, alla bärställen och fiskevatten. Hans stora intresse var skog och natur, jakt och fiske, där fisket var hans favoritsysselsättning. Om det var tur eller skicklighet vet vi inte – men han fick oftast de största och flesta fiskarna och han ville gärna visa både sina och andras barn hur och var man skulle fiska och vi lät oss imponeras av hans kunnande.

Vid pensioneringen fick han även tid till att utveckla sitt intresse för smide, vilket resulterade i en mängd dekorativa alster som han gärna gav bort i present.

Östen var en stor berättare och humorist, vi är många som fått lyssna till hans berättelser om arbete, jakt, fiske och dråpliga situationer och hans sätt att få sista ordet har lockat till många skratt.

Han var under många år på SJ fackligt aktiv med särskilt intresse för försäkringsfrågor. Han arbetade även politiskt för Socialdemokraterna vilka han företrädde i arbetarkommunen och trafiknämnden. Hans sociala engagemang och generösa sätt att alltid ta sig tid att ställa upp och hjälpa andra, gav honom en stor vänkrets.

Nu känns tomrummet oändligt stort men vi vill fylla det med alla underbara minnen vi fått. Men saknaden och sorgen blir för evigt kvar. Närmast sörjs han av sin fru Margit och döttrarna Lisa och Malin med familjer.

Mer läsning

Annons