Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖSS Open har startat

I den pågående tävlingen ÖSS Open med 30-minuterspartier delas ledningen efter tre ronder av fullpoängarna Adrian Bohman-Karlholm och Bengt Öberg.

Annons

Öbergs fina start inkluderar vinst över högstrankade Lennart Burman. Närmast skuggar Lennart Burman, Åke Myrberg, Henrik Johansson och Olof Edler. Tävlingen spelas med 7 ronder och hela 18 deltagare och kan fortlöpande följas på Chess-Results.com (swe).

Tre exvärldsmästare finns med bland de åtta som ska spela den stundande VM-kandidatturneringen där segraren sedan får möta världsmästaren Magnus Carlsen. Turneringen spelas i ryska Khanty-Maniysk 12 mars-1 april och av de åtta deltagarna är fyra ryssar – Kramnik, Karjakin, Svidler och Andreikin. De övriga är Aronian , Armenien, Mamedyarov ,Azerbadjan, Topalov, Bulgarien och efter viss tvekan den nyligen av Carlsen detroniserade Anand, Indien. 44-årige Anand föll mot Magnus Carlsen med hela 3,5-6,5 i VM-matchen i november och bestämde sig först i sista stund för att utnyttja sin plats i den nya VM-cykeln.

Själva VM-finalen ska spelas redan i november detta år och enligt en artikel i norska dagstidningen Verdens Gang kan flera norska orter anmäla sig som sökande spelplats. Allt som behövs för att söka är citat: "et bord, to stoler, et sjakkbrett, teknisk apparatur og rundt 40 millioner."

VM är sedan tänkt att spelas vartannat år.

Årets lag-EM för veteraner spelas i månadsskiftet mars-april i Sibenik, Kroatien. Förbundskaptenen Sven-Olof Andersson, Östersund !, har nu lyckats få med en GM (stormästare) i form av Lars Karlsson till Sveriges förstalag. I nuläget ser det ut att bli 23 svenskar fördelade i fem lag.

Veckans uppgift utgörs av partislutet Blasek-Rotschlau, 1988, där vit avgör med matt i två drag.