Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oskyldigt uthängda på skandalsajten Lexbase

En familj i länet fick sitt hus uthängt på skandalsajten Lexbase. Men ingen i huset är dömd för brott.

– I går var jag rädd att vi skulle få en sten genom rutan, säger frun i familjen.

Internetsidan Lexbase, som publicerade namn på människor som har dömts för brott, har fått stor kritik under veckan. En familj i länet upptäckte av en slump att deras hus fanns fotograferat och utlagt på Lexbase, men ingen som bor i huset är dömd för brott.

Kvinnan i familjen arbetar som förvaltare åt en man som är dömd för sexualbrott och tar hand om hans post – den mannen bor på en helt annan plats.

Familjen upptäckte av en slump att huset fanns utlagt på sidan när sonen gjorde en sökning på Lexbase.

– Det är en liten by och vårt hus var det enda i byn som var uthängt. Vi flyttade hit för två år sedan, vad ska folk tro om oss? Jag lever med min man, som skulle kunna vara den som har utfört brottet. Vi har flyttat hit för att vi tycker om det här stället. Man är anonym här, men så blir man uthängd på det här sättet. Då undrar man vad folk ska tänka, säger kvinnan.

Ännu har inte familjen råkat ut för något till följd av publiceringen. Men kvinnan tänker gå vidare och anmäla de ansvariga för förtal. Hon har redan haft kontakt med JK och ska även prata med polis och åklagare.

– Det är förtal, så känner jag. Jag ska se om jag kan försöka hänga på dem som ska stämma Lexbase. Det är därför jag ska ta kontakt med åklagare. Nu har de släckt ner sajten, men skadan är redan skedd. Det är olämpligt att man hänger ut folk på det här sättet och inte säger att det kan finnas förvaltare som sköter ekonomin åt dem som är dömda.

Lexbase öppnades i måndags. Där fanns möjligheten att söka på dömda personer och även ladda ner domarna mot betalning. På onsdagskvällen stängdes sajten av säkerhetsskäl eftersom kontokortsuppgifter kan ha hamnat i orätta händer. Lexbase har för avsikt att öppna sajten igen när problemen är lösta. Hur det går med det är ännu oklart och under torsdagen meddelade IT-aktören Bahnhof, som har haft hand om Lexbase servrar att de slutar sitt samarbete med den omdiskuterade internetsidan.

Dessutom rapporterades det att en privatperson väckt enskilt åtal vid Stockholms tingsrätt mot de två män som skapade sajten. Stämningsansökan gäller grovt förtal alternativt förtal.