Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oskyldigt frihetsberövad får ersättning från staten

En man i 50-årsåldern från Östersund satt häktad i 29 dagar misstänkt för misshandel och ofredande. Mannen friades från misstankarna och får nu ersättning av staten för sitt lidande.

Mannen satt häktad från sjätte augusti till tredje september 2009 misstänkt för misshandel och ofredande. Han dömdes sedan i Hovrätten till 40 dagsböter för ringa misshandel. Mannen begärde då ersättning för sitt lidande med 20 000 kronor samt ersättning för ombudskostnader med 2 800 kronor.

I princip är ringa misshandel inte ett häktningsgrundande brott och Justitiekanslern beslutade att mannen har rätt till ersättning för det lidande som frihetsberövandet antas ha inneburit för honom.

De 40 dagsböterna anses betalda genom det aktuella frihetsberövandet och därmed anses han även ha fått viss kompensation för ingripandet mot honom. En dags frihetsberövande motsvarar 10 dagsböter. 40 dagsböter motsvarar alltså fyra dagar och då mannen satt häktad i 29 dagar berättigades han ersättning för 25 dagar.

Justitiekanslern beslutade att ge mannen 14 800 kronor i ersättning för lidande och ombudsomkostnader.