Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oschyssta villkor ökar SD-stödet

Stödet för socialdemokratin är fortfarande starkt bland LO:s medlemmar. Men långt ifrån tillräckligt starkt. 51,9 procent duger inte. En socialdemokratisk tillnyktring i järnvägspolitiken kanske kan öka stödet där det är som lägst, i Seko.

Visserligen är det i första hand Moderaterna som tappar till Sverigedemokraterna, M är nere på 9,5 procent bland LO-medlemmarna, och även SD tappar något nu. Men läget är oroande.

Enligt LO:s Novusundersökning så sympatiserar i dag 15,4 procent av LO:s medlemmar med neofascistiska SD mot 16,8 i höstas. Skillnaden är stor mellan det mansdominerade Byggnads med 25,8 procent, och kvinnodominerade Kommunal med 10,4 procent. Det handlar med säkerhet inte bara om en könsskillnad. Det handlar också om hur det ser ut på deras jobb.

Och där är det ingen tvekan om att Sveriges borgerliga regering, trots sin uttalat EU-vänliga hållning, gör sitt bästa för att göda den EU-kritik som sprids av SD.

Det sker inte minst genom att svenska byggnadsarbetare, målare och långtradarchaufförer liksom de svenska företag de jobbar åt, tvingas konkurrera med utländsk arbetskraft som utnyttjas å det grövsta.

Det ställer svenska arbetare utan jobb och det göder en EU-kritik som lätt glider över i främlingsfientlighet.

Detta skulle inte vara nödvändigt. Regeringen har övertolkat EU:s regelverk som det tolkades i den så kallade Laval-domen, och man gör inget för att ändra det till det bättre genom att driva på för att få till ett socialt protokoll som kompletterar EU-fördraget.

Sossarna däremot lovar LO att se till att återupprätta de svenska fackens rätt till stridsåtgärder för kollektivavtal. Och man lovar att inte godkänna några fördragsförändringar i EU utan ett socialt protokoll. Så kan misstron mot EU och arbetskraftsinvandringen minskas. Så minskar man stödet för SD.

Svante Säwén