Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osant om LOV

Svar till Carola Sillströms artikel "Rött hot" i LT 28 augusti. Vänsterpartiet har inget emot privata alternativ. Alternativ som kooperativ och icke-vinst-företag. Men den viktigaste frågan, Carola, är väl vilken valfrihet som är viktigast för vårdtagaren?! Är det bara möjligheten att välja företag eller är det möjligheten att välja innehåll i omsorgen? Om det är det sistnämnda, då har väl inte Jämtpuls något emot att finnas kvar som ett icke-vinst-företag och utveckla den delen? Införandet av LOV tvingade två väl fungerande kooperativ, Hotagsfjärden och Storågården, att bli LOV-företag för att få finnas kvar, med lägre ersättning. Det är inte schyst! LOV innebar också en kraftig besparing inom hemtjänsten som innebär att färre ska göra mer på kortare tid. Faktum är att antalet anställda har sjunkit relativt till vårdtyngden! När Jämtpuls tackade för sig och sa upp avtalet för drygt ett år sedan, inkörningsproblem som Jämtpuls kallade det, så tvingades vårdtagarna byta leverantör. Kommunen anställde flera nya personal, som bara efter några månader var överflödiga då Jämtpuls ville vara med och leka igen. LOV skapar otrygga arbetsvillkor och kortfristiga anställningar, särskilt då högerstyret menar att kommunens verksamhet ska vara flexibel. I verkligheten betyder det timanställningar och korta vick! Jämtpuls bidrar till ett arbetsklimat i ett kvinnodominerat område som inte är jämställt. Och högeralliansen hejar på!

Att 30 olika personer besöker någon under en månad, som du beskriver det Carola, hände aldrig innan LOVen infördes. Bristen av personalkontinuitet är en direkt följd av konkurrensen då jakten på kronor överstiger kvalité och omtanke! Dessutom betalar de gamla dubbel hemtjänstavgift för service, bara för att inte konkurrera med RUT-företag! Då har man från högern inte förstått skillnaden på beviljad hjälp för att man inte kan och köpt hjälp för att man inte vill!

Vänsterpartiet anser att hemtjänst ska vara att lita på, att de inte bara försvinner för att lönsamheten går ner, att de kan erbjuda trygga anställningar som ger kontinuitet och friskare personal. Din och min skatt ska gå till verksamhet, inte till vinstjakt och prispress!

Vänsterpartiet i Krokom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel