Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osannolika skador i Åre

Förödelsen efter stormen Ivar var på allas läppar i Åre i går och den stora besöksattraktionen var skadorna på stationsområdet.

Luciamorgonen i Åre blev en märklig blandning av gäster inför öppningshelgen, byggjobbare, elektriker och fastighetsfolk upptagna med uppröjning och skadebesiktning, och ortsbor ute för att beskåda förödelsen.

Det som hade hänt var verkligen osannolikt. Det tycker inte minst Holiday Clubs VD Ingemar Jonsson, som var akut medveten om att det var 50 till 60 meter yttertak från hans hotell som hade blåst av och förstört tågledningarna och rammat nya och gamla järnvägsstationen i Åre.

Det hördes ingen skräll inne på hotellet utan han blev varse om vad som hade hänt när förbipasserande kom in och talade om att det flög isolering överallt i luften.

– Först trodde vi att det kom från gamla stationen, men det visade sig vara vårt tak, säger Jonsson.

Det var ingen fara för gästerna. Men de som bodde i rum på tredje våningen i den skadade delen fick byta rum.

I övrigt har verksamheten på hotellet inte påverkats utan man tar emot gäster och har öppet precis som vanligt. Och Jonsson var väldigt glad över att ingen person skadades av stormen. Det var viktigast, materiella skador kan alltid repareras, menade han.

– Men jag tycker synd om de som fick skador av vårt tak, speciellt gamla stationsbyggnaden som de nyss renoverat, säger Jonsson, som på fredagen hade fullt upp med försäkringsfolk och skadereglerare.

– De har varit här nu på morgonen, sade Per Åke Kristiansson, som deläger fastigheten och Bahnhof Café och nu stod mitt i röjningsarbetet.

Allteftersom takdelarna röjdes bort gick det lättare att se skadorna, men om det var bättre eller värre än befarat var svårt att svara på.

– Jag vet inte vad jag ska säga om det, sade Kristiansson som fann hela situationen osannolik.

Knäckta flaggstänger, träd och bråte låg överallt i stormens spår, i Åre och övriga kommunen. I Järpen har mängder av träd fallit,

Alla LT talat med var dock imponerade av insatserna från Åres räddningstjänst och polisen.

Från Skistar rapporteras betydande skogsskador i hela skidområdet. Driftschef Anders Aspholm räknar upp:

– 400 träd ligger mot linor och påverkar oss direkt, plus omkring 50 träd över längdspåren. Där går vi ut med motorsågar.

Skyltar, småhus, starthus och vindskydd har också skadats och anrika Konjaksstugan blev till kaffeved.

Dessutom har linan i Gondolen hoppat av, vilket den enligt Aspholm brukar göra. Däremot har både Kabinbanan och de nya liftarna klarat sig bra.