Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osanning om uran

Billy Anklew, ordförande i ”Föreningen för småskalig vindkraft” är återigen på krigsstigen.

Nu hotar han med att stämma de markägare som vill tillåta vindkraft på sina marker. ”Vi har 3–4 jurister, lagen och miljöbalken bakom oss”, fortsätter Billy Anklew.”

Att hota med jurister låter inte så allvarligt. Har man bara ekonomi så kan man nog få tag i mer eller mindre kompetenta jurister om man vill driva någon fråga, hur konstig den än må vara!

Det är tydligt att den här föreningen inte bara representerar de boende i Lillhärdal. ”Han – Billy Anklew – anser att hans tillvägagångssätt varit riktigt med tanke på att många medlemmar i föreningen bor långt borta och jobbar utanför Härjedalen.”

Man kanske inte ens behöver bo i Sverige eller vara av svensk nationalitet för att kunna bli medlem i föreningen?

Jag har en fråga till Billy Anklew. Varför heter ni inte Föreningen mot vindkraft? Föreningen för småskalig vindkraft låter minst sagt missvisande! Hur små är dom vindsnurror som ni vurmar för?

Några som borde få bli hedersmedlemmar i Billys förening är de folkpartister som påstår att det är snudd på miljövänligt att bryta uran i Oviken.

Deras argument är bland annat att man förutom uran kan utvinna värdefulla mineraler som till exempel molybden. Att uranet utvinnes genom att använda stora mängder svavelsyra låter – åtminstone i mina öron – minst av allt miljövänligt!

Påståendet att det är vetenskapligt bevisat att uranbrytning inte är farligt för vår miljö är nog – minst sagt – en osanning!

Urbefolkningen i Kanada, vars marker för tid och evighet blivit ödelagda av utvinning av uran, skulle nog inte hålla med om att uranbrytning är en miljövänlig verksamhet!

Sven Berg, Kvitsle, Mattmar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel