Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osanna beskyllningar mot SD

Annons

Det är snart val i Norge och enligt opinionsundersökningarna kommer Frem-skrittspartiet att gå starkt framåt. Anders Behring-Breivik hade varit medlem i partiet men vid tiden för dådet så var han tämligen ensam. Inte ens hans egna påståenden om att han tillhörde någon extremistisk organisation lyckades han leda i bevis.

LT:s ledarskribent, Svante Säwén, framhåller att Arbeiderpartiet inte politiskt vågar utnyttja de sympatier som massmorden utlöste. Snart hamnar han i det ständigt återkommande att allt vad som rör främlingsfientlighet, rasism och till Breiviks extremism kopplas till Sverigedemokraterna.

Förre Socialdemokratiske partisekreteraren och numera Norrköpings kommunalråd, Lars Stjernqvist, framför i SVT:s morgonsoffa liknande kommentarer.

Arbeiderpartiet är klokt nog att inte skuldbelägga alla Fremskrittspartiets sympatisörer för Breiviks massmord. I demokratisk författning är det partiernas program och väljarnas mandat härför som avgör deras inflytande på samhället. Det finns ingen, varken i norska Fremskrittspartiet eller i Sverigedemokraterna, som medverkat i Breviks dåd.

Det demokratiska problemet i Norge, Sverige och i alla länder är att det är politiskt tabu att göra ekonomiska eller vetenskapliga analyser av invandringens kostnader och samhälleliga påverkan.

När de andra riksdagspartierna påstår att invandringen är lönsam är det en över 100 miljarder bättre kalkyl än vad högt renommerade specialister anser. Specialister som för sina vetenskapliga slutsatser är politiskt obekväma och därför kan räkna med en framtida karriärmässig ökenvandring.

Socialdemokraterna kan för vår del gärna fortsätta skrämma medborgarna om att de som sympatiserar med SD är potentiella massmördare och indirekt skyldiga till Breiviks dåd. De väljare som tror på sådana skrönor och skrämselpropaganda kommer ändå aldrig att lägga sin röst på SD.

Vi vill ha medborgare och väljare som själva har gjort en bedömning, även i invandringsfrågorna, om det är för lite, lagom eller för mycket. Medborgarna ska ta sina demokratiska beslut på vetenskapligt belagda fakta.

Den adekvata frågeställningen är således om det är vetenskap och fakta eller politiska tabun och propaganda som utlöser extremism? När ledande socialdemokratiska opinions- bildare anser att Utöya- massakern för dåligt utnyttjats för att locka väljare är det knappast SD som skall hållas ansvarigt för att skapa en extremistisk grogrund.

Carl Festin och övrig styrelse inom SD Östersund och Östra Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel