Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osakligt om minkar (Faximil 14/1 s 21)

Stefan Ekblad hävdar lite slängigt och utan källhänvisning, att alla undersökningar visar att en majoritet av svenskarna vill förbjuda minklantbruk. Det är inte sant.

I Sifos senast genomförda undersökning svarar till exempel 1 000 svenskar på frågan Tycker du att det ska vara fortsatt tillåtet att bedriva minklantbruk i Sverige, eller tycker du det inte? Av de som hade en åsikt i frågan, svarade 52 procent ja. Endast fyra av tio tillfrågade var motståndare, och detta trots en intensiv skräckpropaganda från djurrättslobbyn under de senaste trettio åren.

Att stödet för svensk minknäring växer, att efterfrågan på naturlig päls stadigt ökar och att fler lantbrukare väljer att satsa på ett lönsamt minklantbruk, är en direkt följd av att allt fler väljer att besöka våra öppna gårdar och andra evenemang där vi visar vår verksamhet. Vi är tacksamma för att så många väljer att bilda sig en egen uppfattning om verkligheten på ett minklantbruk, istället för att bara lita på ihopklippta skräckexempel på vanvårdade djur i Europa. Det är naturligtvis ingen representativ bild av svenska lantbruk, sådan djurhållning gagnar givetvis varken djur, bönder eller lönsamhet.

Fler och fler inser detta, det syns inte minst i de frivilliga enkäter som vi genomfört i samband med våra öppna gårdar. Runt nio av tio uttrycker efter ett besök sitt stöd för svensk minknäring. Gång på gång upprepas alltså sanningen att verkligheten är vår bästa vän, okunskapen vår största fiende. 

Vi hoppas därför att många fler tar chansen att besöka en öppen gård under 2014. Varmt välkomna!

 

Johan Dalén