Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osäkert om bygglov beviljas

Tre planerade vindkraftverk i Gisselås kan orsaka störningar för renskötseln och bygglovet hänger i luften.

Miljö- och byggnämnden överväger att avslå ansökan om bygglov från Göteborgsbaserade företaget Green Extreme AB.

Nämnden ställde tre krav på företaget vid senaste mötet där vindkraftverken i Gisselås var uppe.

• Företaget ska ha samråd med Jijnjevaerie sameby och visa hur störningar av renskötseln kan lösas

• Förekomsten av fornlämningar inom området ska redovisas.

• Vidare krävs intyg om så kallad CE-märkning av vindkraftverken, exempelvis för säkerhet och funktion.

Vad händer framöver?

– Företaget måste förklara hur de tänker agera i de här frågorna, säger Håkan Bredin, byggnadsinspektör på kommunen med uppdrag att hålla kontakten med Green Extrem AB.

– Dom har fått tid på sig till nämndmötet i augusti eftersom det inte går att göra några inventeringar nu. Det måste få bli barmark.

Samebyn har en flyttled intill det tänkta vindkraftsområdet och Grenås vinterbetesområde ligger nära.

– För samebyn är det en tillräcklig störning att gå över E 45:an med renarna. Blir det något mer som stör kan det bli spridning på djuren, konstaterar Håkan Bredin.

Området består till största del av barr- och blandskog med Europaväg 45 som en avgränsning i terrängen. Avståndet till helårsbostäder är över två kilometer.

Strömsunds kommun har i översiktsplanen pekat ut området som lämpligt för mindre vindkraftsanläggningar.

Samebyns ordförande Marianne Persson hänvisar i ett yttrande till forskning som mer och mer visar att renar inte vill vara i närheten av vindkraftverk, på grund av att de störs.

– Det byggs just nu flera parker i renskötselområdet och våra kollegor där har redan märkt förändring hos renarna på ganska långt avstånd till parkerna, konstaterar Marianne Persson.

Jijnjevaerie sameby hänvisar också till Miljööverdomstolens dom beträffande etableringen av vindkraftsparken i Björkvattnet. Där minskades arealen väsentligt och utanför parken fastställdes ett brett "undvikelseområde" för att skydda renar från störning.