Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OS-planer i stark motvind

Om planerna på ett OS i Stockholm går i lås så är det Åre, inte Stockholm, som är den stora vinnaren. Som alpin tävlingsort kan de "ligga på rulle" bakom huvudorten och få ett antal bostäder och utbyggda arenor på köpet.

Men i dagsläget är det inte mycket som tyder på att det blir någon OS-ansökan. När statsministern, idrottsministern och Stockholms finansborgarråd säger att de är skeptiska utan att ens ha sett en fördjupad analys, då kan man lugnt säga att Sveriges olympiska kommitté jobbar i motvind.

Regeringen säger sig visserligen vilja ha stora idrottsevenemang till Sverige, men hittills har de kategoriskt avvisat ett OS. De har antagligen rätt i att kalkylerna är överoptimistiska, men det är fel att dra paralleller med Sotji, som Lena Adelsohn Liljeroth (M) har gjort. Den ryska OS-orten har redan slagit inofficiellt världsrekord i spräckta kalkyler. Stockholms-konceptet har sina poänger. Framför allt den jämförelsevis låga kostnaden. Men det finns problem med en låg budget i de här sammanhangen. Besparingen ska helst inte synas. En invigning som präglas av amatörism kan möjligen vara charmig, men i OS-sammanhang har vi vant oss vid det storslagna och spektakulära. Och sådant kostar. Dessutom bygger pr-värdet av ett OS i hög grad på det visuella intrycket. Bilderna från OS i Lillehammer 1994 var som hämtade ur en Disneyfilm. Hur ser en regnig Stockholmsvinter ut i tv?

Men den stora frågan är fortfarande syftet. Varför ska Sverige arrangera ett OS överhuvudtaget? Om avsikten är att injicera en region ekonomiskt så bör man satsa på ett nationellt koncept med Stockholm, Östersund, Falun och Åre. Då kommer de stora pengar som redan är investerade i anläggningar till nytta, samtidigt som det skulle bli en välbehövlig tillväxtskjuts ute i landet. Ett chanslöst koncept? Möjligen, men det skulle skänka mål och mening till projektet. Det finns inte i dag. Det skulle inte bli ett renodlat vinter-OS i storstadsmiljö, men i gengäld skulle hållbarhetsfaktorn öka rejält. Det känns trots allt lite ihåligt att prata om "hållbarhet" om en OS-ort måste höja slalombacken med hundra meter för att få tillräcklig fallhöjd.