Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ös på!" uppmanar textilkonstnären

– Släng bort alla måsten, bara ös på!
Britta Marakatt-Labba, textilkonstnär från Övre Soppero, är tydlig när hon undervisar i berättande broderi.

Själv repar hon aldrig upp något som hon inte är nöjd med, säger Britta Marakatt-Labba.

– Jag bara fortsätter och broderar över med nya stygn. Förr eller senare blir det bra och på köpet har man fått en ökad reliefverkan.

Ett dussintal jämtländska brodöser, de flesta från föreningen Handlaget, lyssnar och tar till sig. Kursen äger rum på Länskulturen i Östersund och pågår från fredag till söndag.

– Vi började med att brodera svart på vitt och vitt på svart. Prövade oss fram med olika tyger och garner. Från tunt till tjockt, från fint till grovt, berättar Maria Wallentin från Östersund.

– En tecknare provar sig ju fram när han ska välja papper och pennor. Vi gör på samma sätt, för vi ska ju teckna med nål och tråd, fyller Britta Marakatt-Labba i.

Teckna och berätta, ja. Vid lunchtid på lördagen, när LT hälsar på, är berättandet i full gång.

Ulrika Formgren, Östersund, broderar med vitt på vitt:

– Min berättelse handlar om en snöstorm.

Kicki Sjöblom, också Östersund, gör även hon en vinterberättelse. Utgår från dämpade färger och låter motivet växa fram allt eftersom.

– Oj, här blev det en ripa, säger hon glatt överraskad.

– Kanske dyker det också upp en ripjägare på skidor snart.

Entusiasmen är påtaglig, inspirationen flödar. Och Britta Marakatt-Labba tycker att hon själv får påfyllning genom att vara ute och undervisa.

– Jag har precis lämnat ifrån mig en biskopsskrud med kåpa och mitra till Luleå stift och nu är det skönt att åka till Östersund och hålla kurs innan jag tar itu med nästa projekt.

Det handlar om en ny bild till utställningen "Kirunatopia", som tidigare gjort succé i bland annat Umeå och i november ska visas i Dresden, Tyskland.

Men innan dess ska Britta Marakatt-Labba till Umeå och promoveras till hedersdoktor.

– Jag trodde det var någon som skojade när de ringde från universitetet, men det är alldeles sant!