Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OS-krönika: Silverduon som räddade helgen

OS två första riktiga tävlingsdagar är över och så mycket har hänt, och man har haft alldeles för lite tid. Så många intryck, så lite utrymme i pappret.

Därför ska jag försöka sammanfatta med en liten lista helgens händelser och det finns en del att välja på:

1. Charlotte Kallas silver

Min första dag i Sotjis berg, dit man tog sig via buss, buss, linbana, buss och snöskoter fick jag se ett perfekt lopp av Charlotte Kalla. Hon var urstark, smart, fokuserad och hon gjorde allt rätt.

Hon var också chanslös.

Vi trodde att Charlotte Kalla kontrollerade loppet, att hon någonstans under den sista kilometern skulle ha möjlighet att rycka i från Marit Björgen, men Björgen är ett monster, en utomjording där i skidspåren. Ett kärnkraftverk i miniatyr som just nu bollar med sina kollegor, trots att Kalla gjorde ett lopp som hon någon gång i framtiden kommer att ranka som ett av sina bästa i karriären.

2. Marcus Hellners silver

Eller Petter Northugs breakdown, om man så vill.

Thomas Wassberg kallade Northug uppkäftig och Northug har ju blivit någon sorts ärkefiende som man ändå inte kan låta bli att gilla, men ett redan medaljrusigt Norge kan ju inte plocka hem rubbet och därför var det skönt att Hellner kunde göra en Kalla och kliva upp på pallen.

De två skiathlondagarna var inte bara en bra svenskstart, det var två lopp som lovade mer. Precis som i Vancouver verkar skidlandslaget bli det lag i truppen som kommer att resa hem med flest medaljer.

3. Fredrik Lindströms skytte

10 skott, 10 träff och skyttet är Bredbypajkens minsta problem just nu. Däremot gick det inte så fort i spåret och jag noterade efter andra skyttet att han såg fruktansvärt trött ut, att benen var stumma.

Så var det också enligt Lindström själv som ändå tyckte att en 18:e plats och en dryg minut inte är allt för mycket att kriga igen i jakstarten.

Man ska vara optimist, som han som svarade "Jajjamen" med ett leende när han fått foten i kläm.

4. Valentina Lizana Wallner

Modomålvakten ska inte behöva vara matchens lirare när Damkronorna möter Japan, turneringens lägst rankade lag, i en OS-premiär. Men hon höll nollan, storspelade och såg till att vi journalister kunde konstatera att "en premiär är en premiär" och "bra att vinna när inte spelet sitter", men synar man den här insatsen lite noggrannare ser man att det svenska laget var så nervöst och så virrigt i försvarsspelet att herrar Högberg och Boork inte behöver fundera på vilken målvakt de ska använda i nyckelmatchen mot Tyskland.