Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OS i Sotji ger fördel Sverige

Strykrädda politiker i Stockholm sa nej till att söka vinter OS. Detta trots att majoriteten av svenska folket är för att hålla spelen i Sverige, enligt Novus nyligen genomförda opinionsundersökning. Jag har stor respekt för ekonomiskt ansvar men kan inte acceptera den ovilja som visats i att inte sätta sig in i material och underlag som arbetats fram.

Vinter-OS i Sotji riskerar att bli ett problem för den olympiska tanken. I en påstådd korrumperad och odemokratisk nation ska man för svindlande 50 miljarder dollar bygga om en sommardestination till värd för olympiska vinterspel. Anrättningen kryddas med antigaylagar och stora miljöproblem.

Jag anser att kontroverserna runt Sotji starkt talar för ett vinter-OS i Sverige. Det ryska storhetsvansinnet kommer att föda en motreaktion.  Och vi är ett av få länder som kan visa omvärlden hur ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart vinter-OS kan genomföras, och därmed positionera Sverige på den globala scenen från en modern och framtidsbejakande värdegrund.

Ett vinter-OS i Sverige skulle kunna bli något så fantastiskt som en uppvisning i modern demokrati och en unik möjlighet för vår huvudstad. Stockholm ska ju vara motorn i landets utveckling och visa framtidstro. För att bli detta nationens flaggskepp behövs återkommande satsningar för att möta framtiden och omvärlden. Vi behöver en offensivare huvudstad för att möta den globala konkurrensen…då räcker det inte för Stockholm att bara försöka vara svenska mästare. internationell synlighet blir allt viktigare och ett vinter-OS är ju de internationella mässornas mässa!

Jag tror att miljöborgarrådet Per Ankersjö (C) i Stockholm, som nyligen i debatten kritiserat tanken på ett OS i sin hemstad, skulle tjäna på att lyfta in det nationella hållbara tillväxtperspektivet i sin syn på OS. OS är hela Sveriges angelägenhet, inte minst ur ett näringspolitiskt perspektiv.

Nya globala industrigrenar växer fram och den traditionella industrialismen har sedan länge fått nya former. Besöksnäringen inklusive evenemangsindustrin har utvecklats till att bli en basnäring för Sverige. En besöksnäring som ska fördubbla sin omsättning till 2020. I detta spelar idrotten en stor roll både som reseanledning, underhållning men också som viktig del i folkhälsan och den kraftigt växande Life Science-sektorn.

Är då ett vinter-OS dyrt? Ja.

Är det för dyrt? Nej, det behöver inte vara det. Inte ens om en statlig garanti, som ju är nödvändig, till någon del skulle behöva infrias.

Inte i jämförelse med de hundratals miljarder som investerats under åren i branscher som varit under tillväxt eller regress typ textil-, varvs- och verkstads/bilindustri.

Ett vinter-OS skapar arbetstillfällen och tillväxt på både kort och lång sikt. Detta bekräftades nyligen i LO: s och SOK: s radikala samarbete kring Rena Spel.

Christian Widholm, lektor på Södertörns högskola konstaterar i en debattartikel om megaevenemang "Att de direkt skulle gynna den lokala ekonomin är det knappast någon forskare som vågar påstå".

Fakta talar emot detta.  Göteborg har med både VM och EM i friidrott erhållit den trampolineffekt som gjort staden så framgångsrik inom besöks- och eventområdet. 

För att inte tala om Alpina VM i Åre 2007 där siffrorna om lokala tillväxten talar sitt tydliga språk också ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Under perioden, från beslutet 2002 till genomförandet 2007, kan man bl a konstatera att antalet nya företag ökade med 32 procent, gästnätter med 22 procent och befolkningen ökade med 4 procent. Åre blev Årets tillväxtkommun 2006.

 Men idrotten då?  Ja naturligtvis ! Men glöm inte att detta egentligen är en näringspolitisk fråga, med idrotten som scen. Idrotten, den är grädden på moset. Evenemanget som vi upplever och njuter av, och där vi i Sverige är sportsligt starka på vinterscenen.

 Därför är stödet inom idrotten för ett vinter OS i Sverige också mycket starkt. Inte minst för att ett OS skulle ge ny energi till den egna idrotten och idrottsrörelsen. En folklig idrottsrörelse som betraktas av omvärlden med avund och som är en av grundvalarna i folkrörelsernas Sverige.

 I regeringsförklaringen från 2006 fastslog man att Sverige skulle satsa på stora evenemang.

Nu sviker Stockholmspolitikerna detta löfte än en gång. Sverige hade kunnat erbjuda världen framtidens hållbara alternativ, ekologiskt, socialt och ekonomiskt, under vinter OS 2022.

Lasse Lindqvist

Tidigare vd för alpina VM 2007 i Åre