Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OS i eget intresse

Det massiva nejet till OS i Stockholm blir säkert dödsstöten för svenska OS-ansökningar lång tid framåt. En del av misslyckandet kan bero på att förstudien delvis var gjord av ett företag med starka egenintressen i ett OS: teknikkonsultföretaget ÅF.

ÅF gick in som storsponsor i Sveriges olympiska kommitté, SOK redan 2010. Två år senare fick de sitt första stora uppdrag, en förberedande studie om OS i Östersund och Åre. Innan de var klara hade idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) sågat hela idén, men ÅF fick ändå order av SOK att slutföra utredningen. Hösten 2012 var råmaterialet klart. Bara slutbearbetningen återstod när SOK plötsligt satte stopp. Utredningen skulle inte göras färdig. Det var onödigt att slänga bort mer pengar på ett projekt som ändå aldrig skulle bli av, sade man.

I stället bytte SOK spår. Ett nytt förslag väcktes om vinter-OS i Stockholm och Åre 2022. Till skillnad från det förra blev förslaget inte omedelbart avfärdat från politikerhåll. OS-drömmen levde. Och nu blev det bråttom. Förre statssekreteraren Jöran Hägglund (C) handplockades för att utreda förutsättningarna. Till sin hjälp fick han konsulterna på ÅF, som nu alltså skulle medverka i sin andra OS-utredning på kort tid.

Två månader senare var utredningen klar. Den var smått sensationell. Beräkningarna visade att ett OS i Stockholm inte skulle kosta mer än tio miljarder kronor. Ett vrakpris i OS-sammanhang.

Det var många som ifrågasatte utredningen och kallade den glädjekalkyl. Och kritikerna hade öppet mål, för konsulterna som hade hjälpt till med beräkningarna var gravt jäviga. Redan när ÅF gick in i samarbetet med SOK 2010 förklarade vd Jonas Wiström att målet var att fördubbla omsättning i företaget på fem år. Sponsoravtalet med SOK var ett viktigt steg på vägen. "Jag är övertygad om att samarbetet kommer att generera fler...affärer för ÅF", sade han.

ÅF har alltså mycket att vinna på att Sverige, kanske i synnerhet Stockholm, får arrangera ett OS. I förra veckan blev det klart att företaget skulle gå in som en av fyra huvudsponsorer bakom en OS-ansökan. Därmed blev deras expertkunskaper ännu svårare att ta på allvar.

Om SOK ska bli trovärdiga nästa gång de presenterar ett OS-förslag måste förstudierna göras av utomstående experter.

Det mest hållbara svenska OS-konceptet, om man kan tala om det i OS-sammanhang, skulle vara att utnyttja befintliga anläggningar i Stockholm, Falun, Östersund och Åre. Svårt att sälja in kanske, men efter Sotji, historiens dyraste olympiska spel, behöver OS-rörelsen visa att de menar allvar med allt fagert tal om hållbarhet och miljöhänsyn.

För övrigt vore det intressant att se ÅF:s prislapp på ett OS i Östersund och Åre. Men eftersom SOK har hemligstämplat utredningen får vi aldrig veta.