Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OS-drömmen sprack på 13 minuter

Det var damernas bästa chans till en OS-plats.

Den sprack på 13 minuter.

– Ja, jag kunde inte ha gett de andra ett mycket sämre utgångsläge, säger Bettan Högberg.

Det svenska damlandslaget i skidskytte har inga givna vägar till OS – kraven som ställs är tuffa för truppen som de senaste åren tappat sina starkaste namn.

Kanske var söndagens mixedstafett den bästa chansen att möta SOK:s krav. Men en sjätteplats var aldrig inom räckhåll.

Den blåste bort efter 13 minuter.

Och det var Elisabeth Högberg som fick känna på snålblåsten – efter ett prickfritt liggande skytte svajade hon betänkligt i det stående.

– Vad som hände var att det började blåsa.

– Väldigt byigt fram och tillbaka så det var svårt att få i väg skotten, när jag kände att nu är det tajm så tog det i från andra hållet, säger Bettan.

– Men det var från det femte skottet vinden tog i, så de fyra första borde jag ha satt.

Men det gjorde hon inte, två bommar då följdes upp av ytterligare tre – alltså två straffrundor totalt.

Och dessutom var farten under skidorna inte hundraprocentig.

– Totalt sett var det skitdåligt helt enkelt. Att skjuta två rundor och vara så här långt har jag nog aldrig varit tidigare.

Men även om loppet redan då var kört så måste vi konstatera att lagets andra dam, Anna-Karin Strömstedt, inte heller levererade något som doftade OS.

Anna-Karins insats var helt likvärdig med Högbergs, och frågan måste ställas:

Tänk om det blir ett OS utan svenska skidskyttedamer?
– Det vore jättetråkigt. Vi har gått hela sommaren och hösten och visualiserat att vi ska grejad det, att vi ska till OS.

– Jag har varit på ett OS och vill absolut uppleva det igen, säger Högberg.
Chansen att få åka till Sotji finns nu i första hand i damstafetten – men även där krävs en sjätteplats. Svårt så klart med tanke på att man aldrig var bättre än nia på sex försök i fjol.

Vad talar för att ni lyckas på era fyra chanser före OS?
– Ja, vi får ju absolut inte skjuta rundor – som vi gjorde i nästan varenda stafett i fjol. Och vi hade det ju hela tiden knapert med friskt folk nästan hela tiden.

– Vi måste vara friska och i slag, alla fyra samtidigt, säger Högberg.

Vill inte strö salt i såren – men lite svider det säkert att veta att det hade räckt med två tjejer i slag den här dagen.

Både Björn Ferry och Carl-Johan Bergman gjorde nämligen precis vad de kunde för att hjälpa damerna: Båda slutade tvåa på sina sträckor.