Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OS-besked också för Södergren, Nelson och Harlaut

Ytterligare tre länsåkare fick glada OS-besked på torsdagen.
Anders Södergren, Lars Nelson och Henrik Harlaut finns med i uttagningen.

Av de 13 uttagna idrottarna är det sex som har Jämtland/Härjedalen som bostadsort.

Anders Södergren, Daniel Richardsson och Tobias Arwidson bor alla i Östersund, Lars Nelson i Bruksvallarna medan Kajsa Kling och Henrik Harlaut återfinns i Åre.

Beskeden har förstås stor inverkan på den fortsatta säsongsplaneringen, men också på humöret.

– Jag är glad, såklart. Det är också skönt att få ro och att kunna börja förbereda sig. Det är alltid en stress innan man får besked, säger Anders Södergren.

Du (Richardsson och Nelson) är först och främst uttagna i stafett – har du något emot att kallas stafettåkare?

– Absolut inte. Om ledningen vill att jag ska köra stafett då gör jag förstås det, men jag hoppas också få köra något individuellt lopp. Helst femmilen. Där borde jag ha en rimlig chans.

Södergren är förvånad över att han togs ut just nu. Han trodde att det skulle krävas starka insatser i Tour de Ski för att SOK skulle ge honom en OS-biljett.

– Det här är bara bra. Nu slipper jag stressa inför varje lopp i touren. Jag kanske till och med kan stå över något lopp beroende på hur jag känner mig.

Lars Nelson blev rejält paff när han fick beskedet.

– Jag var hundra procent säker på att jag inte skulle bli uttagen just nu. Jag hade siktat på januari och att åka Tour de Ski.

Det slipper du nu?

– Ja, ha-ha! Det kan man säga. Nu blir det ett nytt upplägg.

Lars får göra OS-debut som 28-åring. Han har utvecklats senare än normalt och han förklarar själv varför.

– Jag tränade dåligt när jag var yngre

Går OS-beskedet att jämföra med något annat i livet?

– Det skulle väl vara när jag för första gången fick köra världscupen, för två år sedan. Men ett OS-besked är fantastiskt.

"Fantastiskt" är också ett ord som Lars använder om han får åka stafetten. Det finns dock ett annat lopp han sneglar åt.

– Allra helst vill jag köra 15 kilometer klassiskt.

Henrik Harlaut är den första slopestyleåkaren som tas ut till OS. 22-åringen kommer från Stockholm och har bott i Åre sedan han var tio år gammal.

Harlaut är faktiskt ett av Sveriges absolut största OS-hopp. I fjol var han på pallen i 14 av 16 tävlingar.

Tyngsta segern kom i X-Games Big air i våras. Det var då han flyttade fram positionerna för vad någon trodde var möjligt med en "trippelvolt.

– Vad jag vet är det fortfarande ingen som gör ett sånt trick ens med dubbelvolt på tävling, säger Haralut till Sportbladet.