Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orwar firar 60 med välgörenhetskonsert

Musikervänner från när och fjärran sluter upp när Orwar Eriksson firar 60 år med en välgörenhetskonsert. Intäkterna går till barn i Brasilien.

Han fyller år nu på lördag och när släktingarna frågar vad han önskar sig är svaret: ingenting.

– "Om ni vill få en gråtattack kan jag visa er min källare" säger jag till dem. Jag behöver verkligen inga fler prylar.

Fira på något sätt vill han ändå göra, och så föddes idén om att göra en konsert för välgörande ändamål.

– Musiken har gett mig så mycket glädje genom livet, så det här blir ett sätt att ge något tillbaka och att dela med sig till andra som inte haft det lika bra som jag, säger han.

En dokumentär från Rio de Janeiro, som handlade om hur man rensade staden från gatubarn med hjälp av skarpladdade vapen inför miljömötet 1992, har påverkat beslutet om vart pengarna ska gå.

– Jag har aldrig kunnat glömma den filmen. Jag tyckte det var så förfärligt. Och om pengarna från konserten skulle kunna rädda ett enda brasilianskt barn till ett drägligare liv så vore det värt det.

Nu blir det inte till Rio överskottet från konserten kommer att gå, utan till norra Brasilien, där Jämtbrasilianska vänföreningen bland annat stöttar en spirande turismsatsning och driver skola.

– Det känns rätt med ett så pass etablerat projekt, där man kan vara säker på att pengarna kommer fram, säger Orwar.

Födelsedagen infaller alltså i övermorgon, men konserten kommer att äga rum på midsommardagen. Platsen är Hammerdals kyrka och listan över medverkande imponerar.

– Alla som jag frågade ställde upp direkt. "Javisst, vi kommer" sa de, säger Orwar.

Duo Gelland kommer och bjuder på ett uruppförande av den amerikanske kompositören Justin Henry Rubins "Greenburg constellation", en spännande tonsättning av några av kultpoeten Samuel Greenbergs dikter.

Stråkkvartetten Archi Jamt spelar en Piazolla-tango, stjärnsopranen Anna Hanning bjuder bland annat på en aria ur "Barberaren i Sevilla" och skådespelaren Mikael Rahm framför sin succémonolog "Firriln".

– Det går inte att nämna alla medverkande här, men du kan gärna berätta att min gamle kompis Maths O Sundqvist ska vara med. Och så hela tjocka släkten, förstås, säger Orwar.

Tjocka släkten, det är brorsan Anders Eriksson som är musiker verksam i Lycksele, och hans fru och två söner som också sjunger. Och så Orwars dotter Sara Eriksson, som går ut första året på Operahögskolan.

Programmet ser digert ut, kommer konserten att hålla på hela natten?

– Det är många programpunkter men musikstyckena är korta. Jag räknar med två timmar. Och sen blir det fest hemma på fäbodvallen i Lorås.

Åsa Eriksson Ahnfelt