Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ortopedkliniken hade inte gjort fel

Ortopedkliniken vid Östersunds sjukhus hade inte gjort något fel då de vårdade en kvinna som ramlat utomhus och brutit armen.

Det slår Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fast efter det att närstående anmält ortopeden för felaktig behandling, eftersom kvinnan avled inom några veckor.

Förra våren ramlade en kvinna utomhus och bröt vänster överarm. Frakturen behandlades på ortopedavdelningen på Östersunds sjukhus där hon fick smärtlindring.

Samtidigt klagade den kvinnliga patienten över smärtor från höger knä och röntgenundersökning visade en faktur i knäskålen. Även den frakturen behandlades med smärtlindring och patienten kunde därefter belasta benet fullt ut.

Kvinnan hade dessutom flera sjukdomar, bland annat en hjärtsjukdom och KOL.

Efter någon vecka ansågs patienten vara utskrivningsklar men försämrades i sin KOL varför kontakt togs med lungkliniken, vid flera tillfällen.

Men kvinnan upplevde trots medicinering att hon hade svårt för att andas, var trött och hade ingen aptit. För att utesluta blodproppar gjordes en skiktröntgen som inte visade på några proppar.

Däremot hade kvinnan låga natriumvärden och skulle få hjälp för det. Men kvinnan avled innan läkaren hann starta den behandlingen.

Nu har en nära släkting till kvinnan anmält ortopedkliniken till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för felaktig behandling. Släktingen menar att kvinnan var pigg och vital före armbrotten, läkaren hade också sagt att prognosen var god då hon plötsligt avled under vårdtillfället.

De närstående menar att de inte fått ordentlig information och misstänker att kvinnan behandlats med för höga doser morfin utan hänsyn till patientens andningsproblem.

Nu har IVO granskat journalanteckningar och fått yttrande från ortopedkliniken och de kan inte finna att några fel har begåtts.

Givna injektioner med morfin är väl dokumenterade och det finns inget avvikande i läkemedelsbehandlingen, slår IVO fast. Dessutom hade kvinnans närstående fått information av läkaren om händelseförloppet och trolig dödsorsak.