Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orsaken till tiggeri

Tiggeriet orsakas av att 1,5 miljoner romer i Bulgarien och Rumänien har via EU-anslutning kunna bege sig till andra EU-länder för att tigga.

Romerna är fattiga och diskriminerade i sina hemländer, men har ett värre problem, som alla glömmer, de är dåligt utbildade, med kort och ofullständig skolgång. Nu blir du upprörd över att man misslyckats utbilda dem. Tyvärr är problemet likartat i Sverige, så här skrivs år 2007 på Sveriges Radios hemsida: "De flesta romer i Sverige går inte ut skolan och frånvaron under skolåren är ofta hög. I Sverige anses att icke-slutförd gymnasieutbildning gör det svårt för unga att få arbete och gör det lätt att hamna i utanförskap, vilket stämmer bra överens med romernas nuvarande situation".

Viktigast för att se till att tiggeriet minskar är att se till att romska barnen får en fullständig skolgång, så det har bättre chanser på arbetsmarknaden. Det gäller också Sverige. Men sedan ser jag svårigheter för de övriga. EU kan ge lönebidrag till de romer som har fullödig utbildning för att slå ut diskrimineringen mot att de är romer på arbetsmarknaden. För övriga kan bara en mindre del få lönebidrag av EU.

Hoppet är väl främst att den ekonomiska utvecklingen i Bulgarien och Rumänien kommer att göra att välfärden och bidragen i dessa länder förbättras. Men det tar tid säkert 20-40 år för riktigt bra ekonomi där. Under den tiden har de vant sig vid att tigga i EU och kommer hit därför.

Roger Lindmark

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel