Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oroväckande ökning av specialinsatser

Under flera år har det varit svårt att åstadkomma en budget i balans för grundskolan. Men det krävs om satsningar och investeringar ska bli av framöver.

Det skriver kommunen i anslutning till budgeten i barn kultur- och utbildningsnämnden. Sparkraven hänger ihop med ett minus på närmare fem miljoner under förra året. Politikerna i fullmäktige har sagt nej till att täcka underskottet med tilläggsanslag.

Som LT tidigare skrivit hänger minussiffrorna ihop med stor ökad efterfrågan på förskoleplatser, vilket i och för sig ses som positivt. Men mat, personalkostnader samt en utökning av platser på förskolan drar upp kostnaderna.

Varför inte kommunen tagit höjd för större barnkullar i beräkningarna - och anpassat utgifterna efter det - har ifrågasatts på flera håll när budgeten manglats fram, enligt uppgifter till LT.

Men några höjda ramar och stora investeringar utlovas inte. Det ekonomiska läget i Strömsund är ansträngt, enligt lägesrapporten till budgeten.

Styrkan i finanserna måste byggas upp och effektiva lösningar i skolornas vardag krävs, framgår det vidare.

Men i ett stycke längre ner anas ökade utgifter. Ordet "oroväckande" används för att beskriva ökningen av insatser för barn och elever med särskilda behov. Ofta handlar det om kostnadskrävande specialpedagogiska insatser.

Det slås också fast att pojkarna sedan många år ligger konstant under flickornas nivå för genomsnittligt meritvärde och den skillnaden ses som ett "utvecklingsområde".

Sannolikt drar kostnaderna iväg om kommunen ska möta det här på ett bra sätt framöver.