Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orosmoln och överskott i Krokoms kommuns delårsrapport

Trots att Krokoms kommuns delårsrapport spår överskott för 2013 gör rejäla underskott i flera nämnder att kommunstyrelsens ordförande Maria Söderberg (C) oroar sig inför framtiden.

Annons

Krokoms kommuns delårsrapport förutspår ett överskott på 2,8 miljoner kronor för år 2013. Resultatet är sämre än väntat då kommunen hade budgeterat för ett överskott på fyra miljoner kronor. Enligt Maria Söderberg måste dock ytterligare 13 miljoner kronor räknas med i prognosen då kommunen i slutet av året får tillbaka pengar från avtalsförsäkringar för åren 2005 och 2006. Krokoms kommun landar då på ett överskott på 15,8 miljoner kronor.

– Jag tycker att det är en väldigt bra prognos. Vi hade en budget på bara strax över break even på fyra miljoner kronor och det är väldigt lågt. Det är väldigt bra arbetat men faktum kvarstår att det ändå är för låga budgetar, säger Maria Söderberg.

Enligt delårsrapporten kommer verksamheterna under nämnderna att visa ett resultat som är 8,3 miljoner kronor sämre än budgeterat. Störst är underskottet inom socialnämnden som enligt delårsrapporten kommer gå back 3,9 miljoner kronor. Följt av barn- och utbildningsförvaltningen med ett underskott på 1,9 miljoner kronor för 2013.

– Till största delen härrör det sig från ett ökat behov både inom hemtjänst och särskilda boenden bland äldre. Flera äldre behöver hjälp via hemtjänst och särskilt boende och därför har kostnaderna ökat, säger Maria Söderberg.

Enligt henne beslutade kommunstyrelsen på tisdagen att kommunfullmäktige bör ge socialnämnden ett tilläggsanslag på 3,9 miljoner kronor. Kommunstyrelsen föreslår även att kommunstyrelsen beviljar tilläggsanslag till barn- och utbildningsnämnden samt samhällsbyggnadsnämnden.

– De har arbetet väldigt mycket med att komma till bukt med underskotten. Men vi ser att det är de ökade behoven som är huvudorsaken och därför vill vi ge dem ett tilläggsanslag, säger Maria Söderberg.

Kommunstyrelsen föreslår att tilläggsanslagen tas från de 13 miljoner kronor som kommunen kommer att få tillbaka i slutet av året. I och med att det behövs mer verksamhet än vad det finns budget för står Krokoms kommun inför stora utmaningar enligt Maria Söderberg. Enligt henne måste Krokoms kommun arbeta för att hitta en lösning på de ökade behoven.

– Vi har en åldrande befolkning i kommunen och till nästa år har vi ökat budgeten lite grann men det är tveksamt om det räcker, säger Maria Söderberg.