Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oroar sig för bekanta

Tyfonen Haiyan som drog in över Filippinerna i fredags befarats ha skördat cirka 10 000 människors liv. Kenneth Bergstedt är född och uppvuxen i Kall, men bor nu på Gotland. Han har byggt upp ett barnhem i Bohol mitt på Filippinerna.

Annons

Kenneth är grundare av föreningen C.O.S, Children Of Santo Niño, som han startade 2006.

– Barnhemmet och ett par hus till är det enda som står kvar i Bohol efter tyfonen. Vi har tur att ingen i byn dog, säger Kenneth Bergstedt.

En ny tyfon väntas komma på onsdag.

– Den befaras gå rakt över barnhemmet och vi vet inte i vilken omfattning den slår till, säger Kenneth Bergstedt.

Kenneths fru är från Filippinerna och han berättar att det sker mycket kommunikation för att kolla upp så all släkt och vänner mår bra.

– Det är mycket ångest och det är jobbigt när det är folk vi känner, säger han.

Just nu håller Kenneth på att samla in olika saker och utrustning som ska skickas ned i en container.

– Byn ligger vid vägens ände så vi har inte kunnat skicka dit någon mat eller något annat eftersom alla vägar och broar är förstörda. Vi har skickat pengar till folket i byn så de kan försöka ta sig till något annat ställe för att köpa mat, säger Kenneth Bergstedt.

Filippinerna drabbas ofta av extrema väderföreteelser.

– Det finns ingen beredskap och bara för ett par dagar sedan dog fyra personer när ett hus drogs ned i ett slukhål, säger Kenneth Bergstedt.