Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oroande många kränks inom idrotten

Kränkningar av barn inom idrotten är vanligt. Vart fjärde barn upplever sig ha blivit kränkt av lagkamrater. Mest utsatta är pojkar inom lagidrotter.

För Pierre Davidsson ledde ett brinnande ridintresse till helvetet på jorden – och till räddningen.

I en undersökning har 1 100 organiserat idrottande barn mellan 9 och 15 år svarat på frågor om kränkningar. Taskiga kommentarer vid match eller träning var klart vanligast. Än värre utfrysning, knuffar och slag.

Tuff jargong verkar ha blivit accepterad inom idrotten, konstaterar Lars Arrhenius, generalsekreterare i Friends som låtit TNS Sifo ställa frågorna.

– Jag trodde inte att det skulle förekomma så mycket kränkningar, säger han till TT.

Alarmerande högt
En fjärdedel av barnen kände sig kränkta av någon annan ung aktiv i föreningen, var tionde av en vuxen i föreningen.

Värst var det bland pojkar som sysslade med lagidrotter. 40 procent av dem uppgav sig ha blivit kränkta av lag- eller träningskamrater.

– Det är höga siffror och så klart alarmerande, säger Lars Arrhenius.

Enligt Friends är det första gången det finns data om kränkningar av idrottande barn. Att jämföra med skolan är vanskligt eftersom sådana undersökningar inte görs på samma sätt.

– Men så här höga siffror har jag inte sett i något sammanhang för skolan.

För Lars Arrhenius är motmedlet ökad kunskap hos tränare och andra funktionärer, ofta föräldrar som ställer upp ideellt. Undersökningen visar att kränkningarna är mindre i föreningar som inpräntar att alla ska behandlas lika.

Gav inte upp stallet
Annars tycker förkrossande 96 procent av barnen att det är mycket eller ganska roligt att idrotta. Nästan lika många anser att gemenskapen i träningsgruppen är mycket eller ganska bra. En positiv erfarenhet som delas av Växjöbon Pierre Davidsson, 24 år:

– Ridklubben var frizonen för mig. Där kunde jag vara mig själv.

Han började rida på lågstadiet och blev retad, snart mobbad; en kille skulle ju spela ishockey eller fotboll.

– I sjuan när vi bytte skola tog helvetet fart på riktigt. Jag blev kallad hästbögen.

Även fysisk misshandel förekom. Föräldrarna kunde inte få skolledningen att agera. Till slut mådde han så dåligt att han ville ta sitt liv.

Vändningen kom med ett skolbyte i åttan. I dag driver han ett hyllat projekt inriktat främst mot mobbning inom idrotten, särskilt ridsporten.

– Nu mår jag jättebra och rider fortfarande när jag har tid.

------------------------------

FAKTA: Idrottens värdegrund
Utgångspunkten för undersökningen är idrottens värdegrund – "allas rätt att vara med utifrån sina förutsättningar" – som enligt Riksidrottsförbundet bygger på fyra hörnstenar:

  • glädje och gemenskap
  • demokrati och delaktighet
  • allas rätt att vara med
  • rent spel

Källa: TNS Sifo/Friends (TT)

FAKTA: Undersökningen
Omfattar 1 100 barn i åldern 9–15 år aktiva i organiserad idrott, i lag eller individuellt.

26 procent svarade att de någon gång blivit kränkt av en lag- eller träningskamrat (pojkar 33 procent, flickor 18 procent).

10 procent svarade att de någon gång blivit kränkt av en tränare (pojkar 11 procent, flickor 9 procent). Vanligast var att tränaren gnällt för att barnet gjort något fel. Fördelat på lagidrott och individuell idrott blev svaren 12 respektive 7 procent.

Genomförd i juni 2013 av TNS Sifo på uppdrag av stiftelsen Friends som arbetar för att stoppa all mobbning i svenska skolor och idrottsföreningar.

Källa: TNS Sifo/Friends (TT)