Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro över höjda hyror

I kväll torsdag samlar Hyresgästföreningen sina medlemmar till medlemsmöte. Anledningen är att Östersundshem aviserat att de inleder hyresförhandlingar på vissa objekt.

Östersundshem gick för en tid sedan ut med att de halkat efter i hyresnivåerna. Det har lett till eftersatt underhåll, slitna fastigheter och missnöjda hyresgäster och nu behöver bolaget få in mer pengar.

I den kommande hyresförhandlingen tar Östersundshem hjälp av branschorganisationen Fastighetsägarna Mittnord, som ska sköta förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Det handlar om hyror för det nya höghuset i Valhall, en fastighet på Frösön samt en lägenhet i kvarteret Häradsskrivaren.

Men detta gillas inte av Hyresgästföreningen.

– Fastighetsägarna företräder den branschorganisation som vände sig till EU-kommissionen för att få svenska staten att avveckla de allmännyttiga bolagen och få ett helt annat system för hyressättning, i stället för rättvisa hyror som Östersundshem vill ha, säger Hasse Dahl, Hyresgästföreningens förhandlare.

– Det här är inte en generell förhandling utan handlar om de enskilda objekten. Vi vill titta på varje objekts bruksvärde och därför har vi tagit in branschorganisationen Fastighetsägarna som konsult för att lära oss, säger Bengt Rådman, vd för Östersundshem.

Enligt Östersundshem ligger deras hyror under det normala för en stad av Östersunds storlek, det utgår från Fastighetsägarnas statistik.

Enligt den är hyrorna i snitt 160 kronor lägre per kvadratmeter än övriga fastighetsägares snitthyror inom Östersunds kommun.

Hasse Dahl ser det på att ett annat sätt och menar att de 160 kronorna är tagna ur luften man kan inte och får inte sätta hyror utifrån något snitt.

Han anser att det i stället handlar om att Östersundshem inte investerat och gjort standardhöjande åtgärder.

– Östersundshem har sagt att de har ett allvarligt läge och nu tar de in en konkurrent för att försöka höja nivåerna utan att ge hyresgästerna ett enda penseldrag först, jag menar att det är tvärtom, läget är allvarligt för hyresgästerna i Östersundshem säger Hasse Dahl.

Bengt Rådman är förvånad över att detta bemöts på det här sättet.

– Vi tar in konsulter i alla möjliga sammanhang. Jag förstår inte heller det här med att Hyresgästföreningen ser Fastighetsägarna som konkurrenter, det är ju en intresseorganisation, säger han.

Efter hand kommer Östersundshem göra en översyn av bruksvärdet för samtliga fastigheter.

Förhandlingarna om hyrorna för de aktuella fastigheterna har inte inletts ännu.