Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro inför polisens omorganisation

Norrlands inland kan tappa ännu fler invånare när polisen omorganiserar. Den faran ser polisstyrelsen i Jämtlands län.
– Jämtland behöver verkligen alla statliga jobb som finns, säger Anna-Caren Sätherberg, ordförande.

Annons

Den 1 januari 2015 ska landets 21 polismyndigheter bli en nationell myndighet. Polisstyrelsen i Jämtland ser vissa faror med detta och har skickat en skrivelse till kommittén som ska genomföra omorganisationen.

– Polisen är en hierarkisk organisation där man gör karriär och vill man söka ett jobb i Jämtland måste man kunna se att man kan gå vidare. Flyttar man det mesta av stabs- och ledningsfunktioner finns inte de möjligheterna på samma sätt. Vi vet att det redan nu kan vara svårt att rekrytera, säger Anna-Caren Sätherberg.

Den nya nationella polismyndigheten kommer delas in i sju regioner och det kommer även att delas ut nationella ansvarsområden.

– Då tycker vi att vi är lite duktiga på vissa saker, som fjällräddning – där tycker vi att vi verkligen borde ha det nationella ansvaret, säger Anna-Caren Sätherberg.

I början av januari kommer Thomas Rolén, chef för kommittén som ska genomföra omorganisationen, på besök till Jämtland. Då hoppas polisstyrelsen få svar på synpunkterna i skrivelsen.

– Skrivelsen är väl ett sätt för oss att visa att vi är bra på vissa saker och att vi inte ska glömmas bort, säger Anna-Caren Sätherberg.