Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro inför polisens omorganisation

Norrlands inland kan tappa ännu fler invånare när polisen omorganiserar. Den faran ser polisstyrelsen i Jämtlands län.
– Jämtland behöver verkligen alla statliga jobb som finns, säger Anna-Caren Sätherberg, ordförande.

Den 1 januari 2015 ska landets 21 polismyndigheter bli en nationell myndighet. Polisstyrelsen i Jämtland ser vissa faror med detta och har skickat en skrivelse till kommittén som ska genomföra omorganisationen.

– Polisen är en hierarkisk organisation där man gör karriär och vill man söka ett jobb i Jämtland måste man kunna se att man kan gå vidare. Flyttar man det mesta av stabs- och ledningsfunktioner finns inte de möjligheterna på samma sätt. Vi vet att det redan nu kan vara svårt att rekrytera, säger Anna-Caren Sätherberg.

Den nya nationella polismyndigheten kommer delas in i sju regioner och det kommer även att delas ut nationella ansvarsområden.

– Då tycker vi att vi är lite duktiga på vissa saker, som fjällräddning – där tycker vi att vi verkligen borde ha det nationella ansvaret, säger Anna-Caren Sätherberg.

I början av januari kommer Thomas Rolén, chef för kommittén som ska genomföra omorganisationen, på besök till Jämtland. Då hoppas polisstyrelsen få svar på synpunkterna i skrivelsen.

– Skrivelsen är väl ett sätt för oss att visa att vi är bra på vissa saker och att vi inte ska glömmas bort, säger Anna-Caren Sätherberg.