Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro i snickarbranschen när utbildning försvinner

/
  • Tom Wideforsen, Jonathan Eriksson och Adam Karlsson går i den sista årskullen på PC:s finsnickarprogram.
  • Jens Stenberg sågar till en bräda till ett skrivbord han tillverkar. Jens går andra året på gymnasiesärskolans Industriprogrammet med träinriktning. Sedan början av 90-talet har de delat lokaler med finsnickarutbildningen och samarbetet har gynnat båda programmen. Till hösten är det osäkert var gymnasiesärskolans träprogram tar vägen och skolan får inte anta några nya elever.
  • Staffan Pettersson har varit lärare på finsnickarprogrammet i 22 år och det är med bedrövelse han ser att utbildningen nu läggs ned.
  • Finsnickeri av olika slag, som det här skåpet, är vad eleverna på PC blir kunniga i.

Snickarbranschen i länet är orolig. I framtiden blir det svårt att rekrytera nya finsnickare.

Anledning: länets enda finsnickarprogram på Palmcrantzskolan upphör i juni.

Annons

När Jämtlands gymnasium stramade åt utgifterna för två år sedan fick hantverksprogrammets finsnickarlinje stryka på foten. Sedan hösten 2009 har inga nya finsnickarelever börjat länets enda finsnickarutbildning inom gymnasiet.

Till sommaren går de sista eleverna, nu är de 11 till antalet, ut. Trots detta finns fortfarande efterfrågan från branschen på de nybakade eleverna.

– Senast häromdagen ringde en företagare och undrade om vi hade några lämpliga elever, säger Jan Andersson, lärare på byggprogrammet.

Han har varit lärare där de senaste 15 åren och har kontakt med flertalet av sina gamla elever. Trots att elevantalet stundtals varit lågt, har alltid de killar och tjejer som velat fortsätta som snickare fått jobb, säger han.

En som rekryterat nästan alla sina medarbetare från PC och ständigt tagit emot praktikanter är Thomas Hansson som driver Trapptradition på Frösön, ett företag han drivit sedan 1980-81. De ritar, tillverkar och monterar upp trappor som säljs över hela Europa.

– Vi är åtta i företaget, varav sex snickare och jag har haft ungefär samma antal anställda hela tiden. Av alla de jag har anställt är det bara någon enstaka som inte har gått på PC.

Han ställer sig mycket frågande till det beslut som politikerna har fattat – att lägga ned länets enda finsnickarutbildning.

– Samtliga företag i trävarubranschen tycker att det här är ett dåligt beslut. I ett trälän som Jämtland där politikerna säger att de ska satsa på att få småföretag att växa – så lägger man ned den utbildning som finns, säger han uppgivet.

Under Tomas Hanssons 30 år i branschen har han hunnit anställa och ta emot flera av PC:s elever som praktikanter. Och han ser att många av eleverna också återfinns i de olika träföretagen runt om i regionen.

På bransch- och arbetsgivarorganisationen TMF är orden lika uppgivna.

– Det här gynnar ju inte någon, det är bara att beklaga att de har fattat ett sådant här beslut, säger Gunder Ehrnmark på TMF.

– Vi har uppvaktat ledning och politiker både skriftligen och personligen. Vi har försökt att agera för att hitta en lösning, som exempelvis en billigare utbildningsform, säger han.

Men nedläggningen av programmet är ett faktum och möjligheten att hitta nya utbildade finsnickare i Östersundsområdet försvåras nu, konstaterar både han och Tomas Hansson på Trapptradition.

Mer läsning

Annons