Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örnpar stoppar utvecklingen

Tystnaden spred sig i fikarummet när vi fick beskedet om att Mark- och Miljödomstolen hade upphävt Länsstyrelsens dispens från artskyddsförordningen gällande Örndalsprojektet i Skorvdalen.

Vi blev oerhört besvikna när vi nåddes av den negativa nyheten. Vi som arbetar och bor i detta glesbygdsområde är stolta och glada över den organisation som driver Örndalsprojektet.

Örndalens vd, Bengt-Eric Lundborg, har också gett oss fortlöpande information om projektet - och vi har från första stund insett att det skulle ge ett lyft inte bara för Vemdalsområdet utan för hela Härjedalens kommun.

Enligt projektets detaljplan kommer det att byggas 4 800 bäddar och det skulle innebära totalt 300 nya arbetstillfällen (225 direkta och 75 indirekta). Och då utbyggnadstiden är beräknad till 10-15 år skulle det också ge en långsiktig trygghet på arbetsmarknaden för oss befintliga

företagare i området.

Vilka modiga människor som är beredda att satsa tid och pengar i Härjedalens kommun. Vilken framtidstro de har - och detta i en del av Sverige som annars mest matas med nyheter som handlar om nedläggning av verksamheter, minskad befolkningsutveckling och neddragning i serviceutbud. Att någon vågar satsa ingjuter hopp och glädje inför framtiden.

Men vad är då orsaken till att någon vill stoppa utvecklingen i vårt område? Vem/vilka står bakom överklagandet?

Ja, en viss acceptans infinner sig när det framkommer att de som har överklagat beslutet varken lever eller verkar i vårt område. Förståelsen däremot uteblir…

Det som talar mot projektet är ett kungsörnpar som bor i området. Helt klarlagt är att det i dalgången finns tre kända boplatser inom ett område av någon eller några kvadratkilometer.

Men Härjedalen består i alla fall av drygt 13 000 kvadratkilometer och det finns redan andra örnbon på mindre avstånd än en mil ifrån Skorvdalen där det inte kommer att finnas något intresse för turismetableringar.

Jag är av åsikten att naturen och dess invånare har stor betydelse för befolkningen och turismen i området, ja i hela världen faktiskt.

Men vi måste alla kunna samsas på den yta som finns att tillgå, i annat fall blir det ohållbart att bedriva verksamhet och leva här.

Det kan inte vara rimligt att ett par örnar ska kunna sätta stopp för hela utvecklingen i området.

Exploatörernas mål har hela tiden varit att kungsörnarna ska få finnas kvar - och ett krav från Länsstyrelsen för dispensen var också att villkor om försiktighetsåtgärder och kompensationskrav för kungsörnen skulle uppfyllas.

Skyddet för örnarna har nu istället förbättrats eftersom exploatören i dispensen lovat att freda ett område på 500 m radie runt samtliga bon. Om å andra sidan ingen byggnation sker så finns inget sådant skydd.

Nu kan det tyckas att jag pratar i egen sak då vårt företag är verksamma inom bygg- och maskinentreprenad. Och visst vore det ett uppsving för branschen, men våra ca 25 anställda och deras familjer behöver också barnomsorg, sjukvård, serviceutbud och en egen sysselsättning.

Örndalen ger ringar på vattnet för alla verksamheter. Låt oss vara en framtidsbygd istället för en avfolkningsbygd och ge våra barn en valmöjlighet att kunna livnära sig i området. Det behövs - ser vi till åldersfördelningen i Härjedalen idag så är det ingen munter syn.

Jag hoppas att en omprövning av beslutet kommer att ske och att man där tar hänsyn till de mycket tunga argument för områdets utveckling och fortlevnad som vi nu framfört. Det är otroligt viktigt för bygden att etableringen kan bli av. Låt hela Sverige leva.

Åsa Hammargård

VD, Vemhus Bygg AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel