Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örnen har landat - på Frösö djurpark

En mäktig örn sitter just nu i en av burarna på Frösö zoo. Örnen kom till djurparken för en vecka sedan och var då helt utsvulten.

På Frösö djurpark sitter just nu en stor örn i en av apburarna. Fågeln hittades i västra Jämtland av en lastbilschaufför som såg örnen i ett dike. Chauffören ringde till Åke Netterström, chef på Frösö zoo, på sin mobil och undrade vad han skulle göra med fågeln.

– Jag bad chauffören att försöka fånga den och sa samtidigt att han skulle kontakta polisen.

Chauffören lyckade kasta en jacka över örnen och ta fast den. Örnen var då nästan helt apatisk och gjorde inget större motstånd när den blev buren till lastbilshytten.

När fågeln kom till djurparken så fick han direkt en köttbit av Netterström som ville kontrollera att allt fungerade innan örnen blev matad på riktigt. Köttet den får är från trafikdödade rådjur och slaktade höns.

– Örnen är en årsunge och nu äter den 1,5 kilo kött om dagen, berättar Netterström.

– Den blir starkare för varje dag och nu har den varit hos oss nästan en vecka. Om några dagar kan det bli aktuellt att släppa ut örnen i det fria igen. Den kommer att släppas i Åre kommun, men vi kommer inte att berätta vilken plats.

Eftersom som rovfåglar räknas som statens vilt så är det polisen som har ansvaret för örnen. I går var Andrew Sörensson, som är polisens jaktbrottsutredare, på Frösö zoo för att se hur fågeln har det.

– De flesta som ringer till polisen om att de har hittat en rovfågel har inte en aning om vilken sort det är. Ibland kan någon känna igen en uggla, men annars verkar det vara svårt. Vi har ju flera ställen i länet som tar emot skadade fåglar men för oss är det bra att kunna anlita djurparken eftersom den ligger så centralt. Netterström ställer också upp gratis med mat och vård och eftersom naturvårdverket har gått ut med att det inte får kosta något med vården för tillvaratagna fåglar så passar det oss bra att de hamnar här, säger Sörensson.

Åke Netterström berättar att örnen fullvuxen kan väga upp till 25 kilo.

– Det är häftigt att vi har sådana mäktiga fåglar i den svenska naturen, säger han.