Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örndalen stoppas

Mark- och miljööverdomstolen sätter stopp för Örndalen. Domstolen meddelade under måndagen att de inte beviljar någon dispens enligt artskyddsförordningen för uppförandet av en skid- och turistanläggning i Skorvdalen (Örndalen).

Mark- och miljööverdomstolen har i sin dom kommit fram till att det inte finns tillräckliga skäl för att bevilja dispens enligt artskyddsförordningen och avslår därför den överklagan som Örndalen Exploatering AB lämnat mot mark- och miljödomstolens tidigare dom.

Skälen att störa kungsörnsreviren anses inte tillräckligt stora för att domstolen ska gå med på överklagan.

I domen förklarar Mark- och miljööverdomstolen att de i sin bedömning utgår från bolagets uppgifter om projektets samhällsekonomiska betydelse. Förutsättningarna är således att etableringen kommer att innebära cirka 300 nya arbetstillfällen och en fortsatt utveckling av turismen med långsiktiga ekonomiska och andra utvecklingsmässiga fördelar för Härjedalens kommun, samt ett varaktigt bidrag till en ökad befolkning och fler arbetstillfällen. Mark- och miljööverdomstolen delar även utifrån dessa förutsättningar mark- och miljödomstolens bedömning att bolagets projekt inte är av sådan påtaglig vikt att tvingande skäl som har ett allt överskuggande allmänintresse kan anses föreligga.

Domen får enligt lagen om mark- och miljödomstolar inte överklagas.