Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örnarna - turismen = 1-0

Miljardprojektet Örndalen har stoppats. Det kan vara ett tecken i tiden. Att flytta på ett häckande kungsörnspar för att bygga en skidbacke känns helt enkelt omodernt. Att skidområdet dessutom har marknadsförts med ord som "hållbarhet" och "hänsyn till djur och natur" och döpts efter de örnar som skulle ha blivit offer för exploateringen måste betraktas som ett pr-mässigt haveri. Följdriktigt markerade en av de tilltänkta operatörerna, hotellkungen Petter Stordalen, avstånd till projektet förra sommaren. Stordalen är rädd om sin miljöimage.

Örndalen skulle ha gett investeringar för två miljarder och skapat 300 arbetstillfällen inom turistnäringen. Men mark- och miljödomstolen ansåg inte att allmänintresset var tillräckligt stort. Många ortsbor har säkert en annan uppfattning.

Örndalen mellan Björnrike och Vemhån är den första storskaliga planen för ett nytt skidområde i svenska fjällen sedan 1980-talet. Anläggningen skulle fullt utbyggd omfatta 7 000 bäddar, åtta liftar, hotell och golfbana. Placeringen i en orörd fjälldal betyder inte att det saknas miljötänkande. Området är designat för att vara helt bilfritt, till exempel.

Men sammantaget är projektet ett nästan övertydligt exempel på konflikten mellan olika intressen: turistnäring mot naturskydd, ekonomisk tillväxt mot biologisk mångfald, örnar mot arbetstillfällen.

Egentligen borde ingen vara förvånad över domen. Kungsörnen är rödlistad, klassad som "nära hotad". Den har ett gediget stöd från den svenska riksdagen, Naturvårdsverket och en rad överenskommelser mellan EU-länder om skydd för hotade arter. Ändå kom utslaget säkert som en överraskning för många.

Kanske ser vi början på en mer restriktiv hållning till exploatering av naturtillgångar. Trycket på fjällen ökar. Rennäringen, friluftslivet, naturvården, vindkraften och gruvnäringen klassas alla som riksintressen, så ingen har självklart företräde. Frågorna är många: hur ska turistnäringen nå sitt mål att fördubbla omsättningen till 500 miljarder år 2020 om de inte får flytta på ett och annat örnpar? Hur rimmar tillväxtmålet mot larmen om en överexploatering av fjällen?

Länsstyrelsen kommer inte att överklaga. Exploatörerna har inte bestämt sig, men om det ska bli en prövning i högre instans måste Svea Hovrätt meddela prövningstillstånd.

Så tills vidare är faran över för örnparet som lever ett stabilt parförhållande i sin fjälldal och som förrförra sommaren genomförde en av få lyckade kungsörnshäckningar det året.

Ekonomisk tillväxt - biologisk mångfald = 0-1, skulle man kunna säga.