Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örjan Lindqvist

Örjan Lindqvist avled den 5 juli hemma på Åsgård.

Åsgård ligger vidunderligt vackert, på en sluttning mot Ismundsjön. Hit flyttade Örjan och hans Christina så sent som i fjol. De köpte huset närmast sitt sommarställe, bara ett stenkast längre bort.

Örjan var för de flesta känd som basisten i Bröderna Lindqvist. År 1968 blev de rikskända då de vann den första riksomfattande gammeldanstävlingen. Det ledde till att snoan Viggen blev en jättehit. När ni hör den, lyssna särskilt på basen så förstår ni vilken skicklig basist Örjan var. Genombrottet kom när de var husband i TV-programmet Nygammalt, som gick på lördagskvällarna under 1970-talet. Framgångarna gjorde att de fick spelningar inte bara i Sverige utan även i Norge, Danmark, Finland och USA. Det blev ett 10-tal guldskivor, flera stipendier och utmärkelser.

Örjan var en riktig musikant. Han var basist, men jag har hört honom spela piano, dragspel, gitarr, ukulele och bastuba. Låten Virus och bakterier med Örjans sång röstades in på Svensktoppen.

Han var både konstnärlig och praktiker. I sin ungdom arbetade han som dekoratör. Fritidshuset i Åsgård har han byggt själv. Och det nya huset hann han börja renovera och bygga om.

Örjan var gärna ute i naturen. Han gillade att åka skidor och då framför allt i fjällen runt Mittådalen. Ett av hans många intressen var lokal historia. Han var självklart medlem i Gamla Östersund.

Det är som musiker Örjan kommer att bli ihågkommen men alla som hade förmånen att arbeta tillsammans med honom kommer att sakna honom. Han kunde ju allt.

Av och till hade Örjan och brorsan Folke planer på att trappa ned på spelandet, De startade musikaffär och drev den i tio år tills den gick i konkurs. "Konkursen var nog den mest lärorika kursen jag gjort", sa Örjan.

Örjan var mycket omtyckt. För honom var släkt och vänner viktiga. Hans personkunskaper var enastående och det var ett undantag om han glömde i vilket sammanhang han lärt känna en person. Han var ärligt intresserad av dem han mötte.

Så sent som på midsommarafton var Örjan med och spelade på Jamtli. Det är ju en tradition att Lindqvistarna svarar för musiken vid midsommarstången.

På kvällen var det fest i Åsgård, som vanligt, och Örjan var med långa stunder.

Några dagar senare kom det definitiva beskedet att Örjan skulle förlora sin kamp mot cancern. Det fanns inget mer att göra. Örjan valde att stanna på sitt älskade Åsgård tillsammans med Christina, Janne och Paula med dottern Billie, Olle och Jojo och deras barn Jack och Li, och Elin och Björn.

Örjans sista tid var näst intill pastoral. Fönstren stod öppna dygnet runt, Det hördes fågelsång och barnbarnens skratt från leken utanför. Vid sängen satt familjen och sjöng och pratade. När han var vaken deltog han i allt med leenden, kramar, smekningar och närhet.

Han avled den 5 juli. Men dog gjorde han inte. Lyssna på en Lindqvistskiva så hörs basen. Det är Örjan som spelar.

Jag var nio år första gången jag träffade Örjan. Han var Christinas kille, jag gillade honom direkt. Hans öppna sätt gjorde honom älskad. Dessutom fick jag köra hans moppe.

Han var viktig för mig och min familj Han gjorde vårt liv så oerhört mycket rikare.

Örjan hade ett eget uttryck i stället för hej, skål och tack. Han sa "Heders".

Heders Örjan.

Perra Bexelius