Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orimliga ersättningar

Annons

Sedan riksdagen beslutat om att ändra villkoren för avgångna ledamöter tog det inte lång tid innan villkoren förändrades även för lokal- och regionalpolitiker. De politiker som väljer att lämna sina uppdrag i kommuner, landsting och regioner kommer, efter valet 2014 att få ett omställningsstöd för att lättare hitta tillbaka till arbetsmarknaden. Stödet består i både rådgivande och utbildande insatser och ett ekonomiskt stöd som betalas ut under max tre års tid.

Från Centerpartiets sida välkomnar vi en förändring av de i dag fullständigt orimliga ersättningarna. En förändring av pensionsvillkoren för politiker är helt nödvändig.

Tyvärr vågar inte SKL gå hela vägen för att skapa verklig förändring. Det förslag som nu presenterats ska enbart gälla för de politiker som väljs in i kommunerna, landstingen och regionerna för första gången 2014. För de som blir återvalda ska de gamla, guldkantade avtalen fortsätta gälla precis som förut. Det är helt ohållbart och kommer att bli mycket svårt att motivera för väljarna.

Det finns ingen förståelse i samhället för att politiker ska ha guldkantade avtal efter det att man slutfört sitt uppdrag. Det handlar om skattebetalarnas pengar och dessa ska användas med sparsamhet och förnuft. Det förslag som SKL nu presenterat uppvisar tyvärr varken eller.

Efter valet 2014 vill Centerpartiet att alla svenska politiker omfattas av ett omställningsstöd som uppmuntrar till ett snabbt återinträde på arbetsmarknaden och som sätter ett slutgiltigt stopp för guldkantade avtal för svenska politiker.

Carina Asplund (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel