Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orgelvisning i Ås kyrka ...

/
  • På en kyrkorgel kan man spela ensam men låta som tre ... Det visar Nicolai Nielsen vid morgondagens konsert i Ås kyrka.

Vid söndagens konsert i Ås kyrka kommer församlingens organist Nicolai Nielsen att invitera alla till att ta ett titt på kyrkorgeln - inte på läktaren utom via bildskärm framme i kyrkan.

Annons
Med en videokamera på läktaren kommer Nicolai att visa upp orgeln och demonstrera hur man spelar på den. Han tar även med publiken in i instrumentet och tittar på alla piporna.
- Orgeln brukar kallas för instrumentens drottning, men den är oftast gömd på läktaren längst bak i kyrkan. Många vet hur en orgel låter, men det är inte många som vet hur den egentligen ser ut och hur man spelar på den. Och det är synd, för orgeln är faktiskt ett ganska spännande instrument att titta på, säger Nicolai Nielsen i ett pressmeddelande.
Efter orgelvisningen blir det konsert med rubriken Kammarmusik för en.
- En av orgelns speciella möjligheter är att man kan spela med olika klanger på en och samma gång. Många kompositörer har använt sig av detta för att så att säga göra kammarmusik på ett enda instrument, förklarar Micolai Nielsen,
Han kommer att spela musik av två av de främsta: Johann Sebastian Bach och den svenska kompositören Otto Olsson. Här används orgelns möjligheter fullt ut och även här kan publiken se vad som händer på nära håll.
- Kyrkbänkarna kanske inte är lika bra som soffan hemma framför TV:n, men ljudet är bättre än den bästa surround kan: det är live och unplugged, avslutar Nicolai Nielsen.

Mer läsning

Annons