Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Organisation med kriminella strukturer"

"En obehaglig organisation med framträdande kriminella strukturer". Kritiken är hård mot Krokoms kommun i samband domen som följde socialsekreteraren Lars Perssons självmord.

Kritiken har varit tuff mot politiker och tjänstemän inom Krokoms kommun efter deras uttalanden i samband med att två chefer inom kommunen dömdes för brott mot arbetsmiljölagen.

Cheferna har dels genom oaktsamhet samt genom grov vårdslöshet orsakat Lars Perssons sjukdom och död, genom att de åsidosatt vad som i enlighet med arbetsmiljölagen har ålegat dem till förebyggande av ohälsa. De har gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott eftersom båda har ett arbetsmiljöansvar. Detta slås fast i tingsrättens dom.

På LT:s hemsida och andra medier har många upprörda röster höjts mot uttalanden från kommunstyrelsens ordförande Maria Söderberg (C) och personalchefen Gunilla Sundqvist.

"Jag blir helt matt. Jag känner mig riktigt knäckt av att höra hur de håller på med sin arroganta stil, skulle jag vilja säga. Det finns inte tillstymmelse till självrannsakan eller ödmjukhet där, verkar det som", sa Maria Lundqvist Persson, änka till den avlidne Lars Persson till SVT på torsdagen.

Så här kommenterar Maria Söderberg kritiken från Maria Lundqvist Persson.

– Det beklagar jag, om det är så hon upplever det.

Har ni rannsakat er själva?

– Det har pågått mycket arbete runt detta. Jag skulle vilja återkomma till det senare.

Krokoms kommun har fått hård kritik på många ställen, bland annat er Facebooksida, där ord som "kriminella strukturer" förekommer – hur ser du på det?

– Jag har inte läst de orden. Jag har läst en del. Jag läser inte allt. Väldigt många är dessutom anonyma. Jag har ingen kommentar till anonyma påståenden.

Du sa på presskonferensen att domen inte kändes rimlig ...

– Nej, jag sa att mitt första intryck var att den inte kändes rimlig. Jag sa också att jag inte är jurist. Jag hade då inte läst domen, jag hade fått några ord upplästa. Jag ska inte recensera domen mer. En dom har fallit

Åsa Sjödin, informationsansvarig på Krokoms kommun, har inte hunnit ta tag i kommentarerna på Facebooksidan, men säger att det aldrig har varit aktuellt att stänga den.

– Det hoppas jag verkligen att vi inte behöver göra. Det är ju själva poängen med den, att vi ska få höra vad medborgarna tycker och tänker.

Efter att LT hade intervjuat Maria Söderberg kom ett pressmeddelande om att en av de dömda cheferna valt att lämna sitt uppdrag. I meddelandet framfördes också en ursäkt till Lars Perssons familj.