Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordglädje på sommarkursen

Ordglädjen flödade i takt med sommarsolen när unga och lite äldre skrivare förra veckan samlades till kurs på Birka.

Vuxenkursen "Livsberättelser" har gått i några år nu. Ungdomskursen hade premiär i fjol och blev så lyckad att man direkt bestämde sig för en fortsättning. I år hade vuxenkursen samlat 26 deltagare och ungdomskursen 18 och i fredags träffade LT några av dem.

Vi ber att få slå oss ner hos fem tjejer som sitter på en av uteplatserna och grupparbetar. "Javisst, gör det", säger tjejerna och fortsätter sin intensiva diskussion om vem Gud är och hur man beskriver honom eller henne. (Jag tror inte att jag någonsin under mina 30 år i branschen varit med om att folk varit så obesvärade av att bli avlyssnade av pressens utsända.)

Glädjen över att ha fått träffa andra som skriver är uppenbar hos de fem tjejerna och det framgår också att de efter en veckas intensiv samvaro känner sig trygga i varandras sällskap.

– Vår Facebookgrupp kommer att bli grym. Allt jag skriver kommer jag att skicka till er, säger Ulrika Eriksson från Solna till de andra.

Kursen har kännetecknats av ett öppet klimat, säger Matilda Ågevall från Stugun:

– Här finns inga rätt och fel, alla skrivsätt är välkomna.

Poesi, prosadikter, noveller, under veckan man provat på det mesta. Ett viktigt inslag har varit att ge och ta emot kritik:

– Man lär sig av att få respons på egna texter, men minst lika mycket av att få höra de andras, säger Moa Manzinsky från Luleå.

Inne i skolan matsal träffar Anders Wik från Hammerdal. Han är ensam kille på ungdomskursen och det var lite svårt i början.

– Men tjejerna pratar ju på så det blev socialt ganska fort.

Anders har alltid velat bli författare, alltid berättat historier.

– Från början var det mycket action, blod och våld i det jag skrev. Nu handlar det mer om de stora frågorna, som vad vi ska göra med våra liv.

På kursen har han lärt sig att våga ta risker och experimentera med sitt skrivande.

– Jag har också fått hjälp att komma in i poesin. Förut läste jag aldrig dikter, men nu är jag mer öppen för det.

Pär Hansson är kursledare i år precis som förra året. Normalt sett undervisar han i skrivande på folkhögskolenivå, så här möter han alltså yngre elever än vanligt.

– Det är en utmaning, man får göra ett lite annorlunda upplägg. Och det är fantastiskt att se hur snabbt så här unga människor hittar varandra och blir förtroliga, säger han.

Vuxenkursen leds av Görel Åsbo-Stephansson och Karen Cooper och en av deltagarna är Eira Kunze Nilsson från Strömsund. Eira segrade i LT:s kärlekspoesitävling tidigare i år och fick kursen som pris. Eftersom hon har bräcklig hälsa efter en svår bilolycka var hon osäker på om hon skulle orka med kursveckan.

– Men det har gått fantastiskt bra och varit så trevligt och givande, säger hon.

Eira tycker att hon framför allt har fått hjälp med beskrivningarna i sina texter.

– Nu vågar jag jobba mer med miljö, doft, färg och känslor.

Åsa Eriksson Ahnfelt