Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordföranden: "Vi ligger på plus"

Socialnämnden i Östersunds kommun har ekonomin i balans. Det hävdar ordföranden Emil Burman (S).
– Vi ligger på plus hittills i år, säger han.

Annons

Enligt en rapport som kommunens tjänstemän har gjort har kostnaden för ekonomiskt bistånd ökat med 700 000 kronor jämfört med samma tid förra året. Huvudorsaken, enligt rapporten, är höga boendekostnader.

"Nyanlända familjer erbjuds lägenheter i nyproducerade områden med höga hyror och familjerna blir beroende av kompletterande försörjningsstöd. Detta medför en kostnad under perioden med 350 000 kronor", skriver tjänstemännen.

Något problem med att klara budgeten har inte nämnden enligt Emil Burman.

– Vissa budgetposter går back, men på nämnden totalt är prognosen plus minus noll. Just nu ligger vi på plus i år.

Ett bekymmer som kommunen ser och som kan påverka kostnaden för försörjningsstödet är Arbetsförmedlingens tendens till minskad effektivitet:

"Inom område Försörjning finns en tydlig oro om Arbetsförmedlingens möjlighet att fullfölja uppdragen – dels det alltmer begränsade stöd som förmedlingen ger men även att väntetiden för arbetsförmågebedömning är flera månader samt det blir allt svårare för socialtjänsten att initiera samarbete".

I rapporten konstateras också en ljusglimt. Kommunens satsningar på ungdomsanställningar har blivit lyckad.

– De här anställningarna hämtar man ur kategorin försörjningsstöd. 2013 var det 83 personer som anställdes. Efter sex månader är det bara sju personer som hår gått tillbaka till försörjningsstöd. Det är väldigt glädjande att den här satsningen ger effekt, säger Emil Burman.