Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ordet fritt: TV4 hotar demokratin

TV4 lägger ner sina lokala nyhetsredaktioner, bland annat i Östersund. De lokala nyheterna är inte tillräckligt lönsamma för kanalens ägare.

När annonsmarknaden i Strömsund ställs mot annonsmarknaden i Stockholm drar Strömsund det kortaste strået. Demokrati förutsätter delaktighet och upplysning. Media spelar en stor roll för människors möjligheter att bilda sig en uppfattning om sin omvärld, både lokalt och globalt. När nyhetsförmedlingen utgår från Stockholm försvinner också möjligheterna som finns för en lokal redaktion att snappa upp viktiga nyheter utanför huvudstaden.

Centraliseringen innebär i förlängningen en begränsning av själva demokratin i Sverige utanför Stockholm. Ansvaret för nyheterna i TV4 är ekonomiskt men också politiskt. I sändningsavtalet för TV4 kan - och bör - tydligare krav ställas på TV4:s ägare:

Upprätthåll journalistisk beredskap i hela landet. Tillgängliggör lokala nyheter, för en bredare publik. Vänsterpartiet Jämtlands län ser med oro på hur vinstintresset på TV4 hotar landsortens möjlighet till att bli representerade och sedda. Gör om - gör rätt. Demokratin är inte till salu.

Distriktsstyrelsen för Vänsterpartiet Jämtlands län, genom Jessika Svensson och Christina Hedin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel