Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orangutang vill jobba närmare naturen

Skogsföretaget Orangutang är ensamma i sin nisch. Idén är att ha en naturvårdsprofil på de arbeten man gör.

Annons

Vid första anblicken ser det ut som en vanlig skogsavverkning. Men lite närmare granskande ger en stor skillnad. Det är Orangutang som är i farten bland träden.

– Vi skulle nog kunna sticka ut hakan och säga att vi är det enda företaget i Sverige som jobbar med en naturvårdsprofil, säger Magnus Olofsson, som startade företaget tillsammans med Sebastian Ackèr.

Sedan starten i juni har de utfört arbeten i tallbiotoper, bränningsföreberedande avverkningar och som nu, en naturvårdande skötsel i ett blandskogsområde.

På platsen står lövträden kvar medan man tagit ner granarna. Marken är förberedd med tjocka rismattor för att skydda mot körskador. En del träd läggs omkull för att skapa livsmiljöer åt arter som gillar döda lövträd. Maskinförarna skadar medvetet tallar som lämnas stående för att simulera brandskador.

– Jag jobbade tidigare med planering och avverkning på ett skogsbolag, men upplevde det svårt att få fullt gehör för mina idéer på fältet med maskinförarna, säger Sebastian Ackèr. Nu med egna förare i företaget så har vi snabbt kunnat nå vår målsättning.